Луи XIV не е син на краля, а на Мазарини

2

Но не само кралете имат любовници. Дори се смята, че самият Крал Слънце не е син на крал Луи XIII и всъщност не е законен престолонаследник. В книгата си „Луи XIV“ историкът Антъни Леви изследва теориите, че истинският баща на великия владетел не е съпругът на Ана Австрийска, а кардинал Мазарини.

Слухове, че кралицата има любовник, се носят в двореца, дори се говори, че кралят предпочита мъжките ласки пред тези на съпругата си. Според някои автори кралят изпитва такова пренебрежение към женската красота, че бракът му с Ана Австрийска не e консумиран почти двайсет години. Кралицата обаче не е самотна, защото верният кардинал е пръв помощник не само в държавните дела.

Затова, когато наследникът се ражда след 24 години брак, се пораждат слуховете, че биологичният му баща не е кралят. Според някои историци именно това е и причината Луи XIV да се превърне в един от най-видните френски владетели – защото носи гена на един много усърдно служещ си с властта кардинал. След смъртта на Луи XIII, когато петгодишният Луи XIV се възкачва на трона, а майка му е регент, истинският управляващ на Франция е всъщност Мазарини. Така че биологичен баща или не, той наистина изиграва ролята на настойник и пример за Краля Слънце.

Според друга версия обаче, широко експлоатирана в книги и филми, кралицата наистина ражда дете от кардинала, но то е скрито в манастир. Незаконният син израства в пълна тайна, която е разкрита на Краля Слънце едва след смъртта на кардинала. Луи XIV решава да запази още по-сигурно този семеен грях обаче и нарежда неговия полубрат да бъде затворен в тъмница в пълна тайна, винаги да носи маска на лицето си и ако разкрие името или произхода си, незабавно да бъде убит. Така се ражда началото на легендата за Желязната маска. На Волтер принадлежи една от най-интересните интерпретации на легендата.

Според неговата теория, изложена във „Векът на Луи XIV“, биологичният баща на престолонаследника наистина е Мазарини, но кралицата е родила не едно, а две бебета. Според Волтер Мазарини и Ана Австрийска решават да скрият едното бебе в манастир, за да имат „резервен наследник за трона“, в случай че нещо се случи с Луи XIV. Според историците подобна практика звучи съвсем правдоподобно за онези времена, когато още от раждането си престолонаследниците са обект на множество заговори за убийство.

инфо: 168chasa.bg

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.