Лунният град Груйтуйзен. НАСА ще изучава лунни куполи с необяснима природа

НАСА определи нова приоритетна мисия за изследване на Луната, която ще се фокусира върху изследването на така наречените лунни куполи, пише Daily Mail.

Американската космическа агенция се готви да изпрати луноходи до спътника на Земята, които да изследват лунните куполи на Груйтуйзен, които по-рано се наричаха „градът Груйтуйзен“. Техният откривател, германският астроном Франц фон Груйтуйзен, е вярвал, че е открил руините на древно селище на Луната.

Съвременните учени смятат, че тези геоложки обекти са образувани от богата на силициев диоксид магма, подобна по състав на гранита. На Земята са необходими океани от вода и тектоника на плочите, за да се образуват такива обекти. Но, както е известно, нито една от тези „съставки“ не се намира на Луната, така че природата на лунните хълмове остава неизвестна.

През 2025 г. НАСА планира да изпрати пет инструмента на Луната. Два от тях ще бъдат установени на стационарен спускаем модул, а още три – на луноход. В продължение на 10 земни дни инструментите ще изследват върха на един от лунните куполи Груйтуйзен.

Подробен анализ на лунния реголит на върха на един от куполите ще помогне на учените да разберат произхода на обектите. Събраните данни ще бъдат полезни и за бъдещи полети до Луната като част от програмата „Артемида“.

„Имаме работа с истинска лунна мистерия. Куполите Груйтуйзен са геоложка загадка. За да разберем наистина загадката, трябва да разгледаме куполите на място и да анализираме образци от скални породи. Може би само след няколко години ще успеем да разрешим тази загадка“, казват в НАСА.

Като част от програмата „Артемида“ НАСА прави приоритетно още едно изследване на Луната. На земния спътник ще бъде изпратен научният инструмент Lunar Explorer Instrument. Той ще проведе биологични експерименти на Луната, които не могат да бъдат симулирани на Земята или на МКС. Мисията ще отведе дрожди Saccharomyces cerevisiae на Луната, за да проучи ефектите на радиацията и лунната гравитация върху тях.

„Двете изследвания трябва да дадат отговори на важни научни въпроси, свързани с Луната. Първото ще изучава геоложките процеси на земния спътник, а второто – влиянието на радиацията и ниската гравитация върху организми (дрожди – б.р.) за откриване на потенциален риск от увреждане на ДНК и нейното възстановяване“, казва Джоел Кернс, един от ръководителите на Управлението за научни мисии на НАСА.

Двама планетарни учени от Университета на Флорида – Кери Доналдсън Хане и Адриен Доув – са поканени да оглавят мисията на стойност 35 млн. долара, която ще спусне космическия кораб над куполите Груйтуйзен, допълва Phys.org.

„Потенциално ни очаква съкровищница от знания, която не само ще ни помогне в бъдеще при изследването на Луната от роботи и хора, но също така ще ни помогне да разберем по-добре историята на нашата собствена планета, както и на други планети в Слънчевата система“, казва Доналдсън Хана. Първата мисия има за цел да сканира и създава карти с висока разделителна способност на водата на Луната и може да стартира към 2025 г. или по-рано, казва ученият.

Първоначално НАСА искаше да изпрати човек на Луната през 2024 г., но датата трябваше да бъде отложена основно заради това, че скафандрите за бъдещата мисия още не са готови и поради съдебен иск от Blue Origin и неговия основател Джеф Безос.

източник: actualno.com

Вижте още:

Астронавтите от Аполо чуват тайнствена музика от далечната страна на Луната

Учен: Хората вече са живели на Луната

Нови технологии подготвят завръщане на Луната

Астронавт: Извънземни спят на обратната страна на Луната (видео)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.