Любопитни факти за гилотината

гилотина

Гилотината е един от най-популярните методи за екзекуция в миналото – и най-вече във Франция. Хората дори й измислят прозвището “Вдовицата”.

В миналото, провежданите с гилотина екзекуции, са били истинско зрелище. Тълпи от хора са се събирали на площада, за да наблюдават извършването им. Може дори да се каже, че е имало момент, в който екзекуциите с гилотина са били водещи туристически атракции.

Предлагаме ви няколко интересни факта за гилотината.

Случва се да трябват няколко опита

За осъдения престъпник е достатъчно лошо, че ще бъде обезглавен. Но представяте ли си колко неприятно е, когато трябват няколко опита за това?

Това се случва на престъпника Кенатра през 1905 година. Той е осъден на смърт, след като в ареста отнема живота на друг мъж, задържан под стража.

Откъде идва проблемът? Екзекуторът, който обикновено върши това, умира скоро преди обезглавяването на Кенатра. Назначен е нов такъв, но той все още няма никакъв опит. А бидейки наблюдаван от около 1000 души на площада, той разбираемо се изнервя.

Първото пускане на гилотината единствено отнема скалпа на затворника. При второто става още по-неприятно, защото острието се заклещва в тялото на Кенатра. Едва при третия опит главата изхвърча на метър от тялото. Цялото нещо продължава около 15 минути.

Последно питие преди смъртта

Едно от най-неприятните неща, свързани с гилотината е, че затворникът не знае деня на смъртта си. Едва 30 минути преди екзекуцията, той е събуден и е накаран да се облича. Докато изчаква смъртта, той е отведен в специална стаичка, където може да пийне последна чаша уиски, бренди или вино. Косата му е подстригана късо, а яката на дрехата му е изрязана.

Къде се поставя главата?

След като главата е отсечена, тя пада в специален сандък, пълен с дървени стърготини. След като тялото е поставено в ковчег, главата се слага между краката на мъртвеца. След това ковчегът е погребан в онази част от гробищата, отредена за престъпници.

Изпитват ли болка осъдените?

Този въпрос често е терзаел хората по онова време – изпитват ли болка осъдените на смърт?

Morkadis

Някои учени провеждат опити върху животни, гилотинирайки главите им. Те стигат до извода, че животните страдат ужасно много след обезглавяване.

В първата минута след обезглавяване, лицевите мускули проявяват силни конвулсии. Устата ту се отваря, ту се затваря. Респираторните органи на лицето продължават да работят. Животните изпитват истинска агония и желание да дишат.

Мозъкът продължава да функционира

През 1862 година няколко лекари решават да извършат експеримент, който да докаже, че мозъкът продължава да работи в минутите след гилотиниране.

Те застават на скелето преди екзекуция и очакват да получат главите на трима осъдени на смърт.

При получаване на първата глава, езикът на мъртвеца е бил изплезен навън. Когато докторите “боцват” езика, за да проверят реакциите, главата прибира езика навътре, а лицето демонстрира гримаси на болка.

При втората глава се прави следният експеримент – извиква се името на жената, която е била екзекутирана.

Резултатът е плашещ – очите на жената се насочват по посока мястото, откъдето е извикано името й.

При третата глава се прави следният експеримент: лекарите удрят шамар по лицето на мъртвеца, а главата реагира с израз на гняв.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.