Малко известни факти за Амстердам

Снимка: pixabay.com

Около 20 милиона туристи посещават Амстердам всяка година. И ако мислите, че знаете всичко за столицата и най-големия град на Холандия, значи грешите. Ще ви разкажем за най-невероятните и малко известни факти за Амстердам.

Венеция на Нидерландия

Амстердам често се сравнява с Венеция. Факт е, че в столицата на Нидерландия има много канали и мостове, дори повече, отколкото в самата Венеция. В града има около 1200 моста и повече от 150 канала. Амстердам е изцяло изграден върху огромни кокили, забити в земята под водата.

Снимка: pixabay.com

Многонационален град

Амстердам е дом на около 170 националности. В този град обаче се говорят само три езика: холандски, английски и немски.

Брак за всички

Амстердам е първият град в света, който официално е разрешил гей браковете. Тук се регистрират около 15 хиляди такива бракове годишно.

Правителство

Въпреки факта, че Амстердам е столица на Холандия, изпълнителните и законодателните органи са разположени в Хага. А Ротердам се нарича икономически център на страната, в този град е най-голямото пристанище на кралството.

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Неописуеми чудеса, творени цели 7 века, се крият на 100 м под земята в малко полско градче

Българска следа в славата на Патара – древният град, който ще ви замае с история

404 – изоставеният таен град в Китай

Вавилон – най-великият, важен и почитан град в човешката история

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.