Маска на мумия крие евангелски ръкопис

мумифициране

Едно от най-древните християнски евангелия – това на Марк, беше открито в началото на тази година. Сайтът Livescience съобщи, че древният ръкопис, написан на папирус, е бил открит в маска на египетска мумия.

Учените са установили при първоначалния си анализ, че религиозният документ е написан през 1 век след Христа. Ако въглеродният анализ потвърди техните подозрения, Евангелието на Марк ще стане най-старият евангелски текст, намиран досега.

Евангелието е открито съвсем случайно. То е било използвано за направата на погребална египетска маска. Известно е, че само владетелите на Египет – фараоните, са изпращани в отвъдното със златни маски.

Погребалните одежди на обикновените граждани били по-опростени. Техните маски били изработвани от напластени листове папируси, слепени с лепило от смола. Точно за тази цел било използвано и Евангелието на Марк.


Значимото от религиозна и историческа гледна точка откритие е станало възможно благодарение на модерните технологии. Музейните работници в по-развитите музеи от няколко години ползват специална техника за разлепване на папирусни маски.

В момента цял екип от 36 учени към университета Акадия Дивинити Колидж, Нова Скотия, Канада се е посветил на изучаването на древни папируси, намерени в погребалните египетски маски. Ръководител на екипа е Крейг Еванс, професор по Новозаветни изследвания.

Именно негова е и заслугата за откриването на Евангелието. За съжаление религиозните откровения няма да станат известни на широката публика, тъй като учените са подписали споразумение за поверителност и не могат да разкриват подробности преди официалното публикуване на текста, което се очаква по-късно тази година. Това изискване е наложено от собствениците на маските – университети, музеи и др., които запазват правата върху разкритите текстове.

В момента експертите по новозаветни изследвания са се устремили към задачата да установят колко дълго са били употребявани древните папируси, преди да бъдат дадени за изработването на погребални маски. Според тях има основания да се твърди, че в повечето случаи оригиналите и техните най-ранни копия са били в обръщение поне 100 години, а понякога дори и 200.

На многобройните критики, че с техниката за разлепване на папирусни маски унищожават експонати с историческа стойност, Еванс отговаря, че само с разлепването на една маска историческата наука се сдобива със стотици папируси, съдържащи ценна информация на гръцки, египетски, староеврейски и дори персийски и даващи много повече познания за живота и бита на древните живели в късната Античност.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

МУМИЯТА НА ДВУГЛАВИЯ ГИГАНТ КАП ДУА – ЗАГАДКА БЕЗ ОТГОВОР

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.