Медитация за хора с малко свободно време

медитацияНе е нужно специално време или място за да медитираме – важното е просто да осъзнаваме нещата тук и сега

Светът в нашата действителност може често да е много стресиращ. Повечето хора работят усилено за по-малко пари или просто се опитват да си намерят работа. Но вече е доказано, че медитацията е много ефективна техника за ограничаването на стреса, тревожността и депресията.

Преди да отхвърлим медитацията, защото си мислим, че не е за нас, или нямаме достатъчно време, трябва със сигурност да премислим още малко. Твърдението на някои хора „Аз не мога да медитирам” е погрешно. Причината, поради която те си мислят така, е в погрешното разбиране на практиката, но всъщност не е задължително да седим в определена поза, да вярваме в нещо или да сме духовно просветени, за да медитираме. То е като чистенето на къща – не можем да го свършим за един ден, но, ако като цяло поддържаме чисто, когато се стигне до основното почистване, няма толкова бъркотия.

Какво всъщност е медитацията

Има различни техники, свързани с медитацията (например йогата се счита за форма на медитация), но една от основните практики е „поддържането на избирателно внимание върху избран обект”. С други думи трябва да се фокусираме върху едно определено нещо и да прочистим съзнанието си от всички разсейващи външни фактори за определен период от време, независимо две минути или два часа.

На практика фокусната точка може да е върху дишането, гневната емоция в задръстването или дори влизането в магазин. Целта е да осъзнаем какво правим и да не се разсейваме.

Всичко, от което се нуждаем е правилната нагласа

В наши дни можем да се набавим какви ли не неща, които да ни помогнат да водим „медитационен начин на живот” – възглавнички за медитация, специални дрехи, чайове. Но всъщност не е нужно да се купуваме каквото и да е, за да започнем да медитираме. Няма значение в какво сме облечени, важен е начинът, по който усещаме потокът от въздух в тялото си, нагоре и надолу, просто да го забелязваме. Да бъдем свидетели на действителността като оставяме на нещата просто да са такива, каквито са. Да бъдем по-долавящи и усещащи вместо припрени, разсеяни или съдещи.

А всъщност дори специалните дихателни техники, макар и полезни, не са задължителни. Дишането е един от обектите в медитацията, но няма нужда да се диша по специален начин. Просто е удобно, защото винаги дишаме. Можем да медитираме и мислейки за храната си, но в крайна сметка не ядем постоянно.

Медитацията с други думи е умишлено фокусиране върху това, което правим, докато дишаме, ядем или каквото и да е друго занимание, върху което сме се фокусирали. Ако редовно го правим за малки периоди от време, това е чудесен начин за практикуване на медитация в забързаното ни ежедневие.

инфо: zdrava.bg

Вижте още: 

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е МЕДИТАЦИЯТА ДА ЗАБАВИ СТАРЕЕНЕТО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.