Шест мита за самураите

самураи

Самураите са един от символите на Япония. Древните воини са ключови фигури в японската история и култура. Днес самураите са много популярен, вълнуващ и екзотичен образ на достолепен и възвишен воин. За тази популярност спомагат романите и филмите.

Но каква е истината за самураите? Знаем например, че са били умели с мечовете? Да борави добре с оръжие е важно за всеки наемен войник. Има обаче и някои митове, които не са съвсем верни. Ето някои разпространени вярвания за самураите, които не отговарят напълно на истината.

Самураите са били лоялни

Много от самураите изобщо не са били лоялни. През първия етап на поява и развитие на японските наемни воини в периода 794-1185г. (Хеянски период), самураите били предани единствено към онези, които им плащали добре. Затова те можели бързо да се преориентират в служенето към друг господар. Моралът им се определял според заплащането. Благородния си имидж, самураите започнали да градят през 12-и век.

Самураи можели да стават само мъже

Това е мит, далеч от истината. Голям брой жени са ставали самураи. Един от класове им се е наричал Onna-Bugesha. На жените-самураи не се гледало като на по-слаби, те влизали в битките наравно с мъжете. В историята е останало името на легендарната Tomoe Gozen, която била съпруга на известният самурай Minamoto Yoshinaka. Тя, по време на войната Генпей, водена през периода 1180-1185г., обезвредила и разсякла най-могъщият воин сред противниците.

Още една жена-воин е оставила впечатляваща история – Nakano Takeko. През 1868г., по време на Битката за Аизу, тя повела собствен легион от жени-воини. Nakano е ранена в гърдите и за да не бъде пленена от враговете си, моли своята сестра Yuko да я обезглави и погребе.

Заради по фините си физически данни, жените-самураи са използвали по-различни от мъжките мечове. Много от жените-воини били почитателки на копието Naginata.

Самураите изцяло са живеели според кодекса Бушидо

Бушидо е кодекс за поведение на самураите в японското общество. Доста време се смяташе, че винаги самураите са живели с ценностите – чест, лоялност, честност и благородство. Но фактически, кодексът на Бушидо е сравнително нов в културата на самураите. Ако на някой през 17-и век бяха казали за Бушидо, той едва ли би разбрал за какво става въпрос.

Преди да настъпи ерата Токугава, опити за регламентиране на самурайски ценности е правил Hojo Soun. Той създава “21 точки на Лорд Soun”.

В основата на модерните самурайски принципи са ученията на Конфуций. Те добили популярност през 18-и век, по време на ерата Меиджи.

Самураите били рядка и елитна сила

Самураите съвсем не били ограничен брой елитни воини. Армията от хиляди самураи, тичащи с извадени мечове била страшно зрелище.

Morkadis

През периода на пика на самураите, в Япония имало около 2 милиона воини самураи. Те представлявали около 10 % от населението на островите. Те били членове на единствения социален клас, който имал право да притежава оръжие. Самураите винаги носили със себе си дългия меч (Katana), също и по-къси мечове – Tanto и Wakiashi. Някои самураи имали и Yumi – вид къс лък. За самурайските мечове е чувал почти всеки, но за впечатляващите им умения с лъка – малцина.

Всички самураи били хетеросексуални

Образът на воинът символизира мъжественост. Но на практика, хомосексуалността сред японските воини е била също толкова разпространена, колкото и в древна Гърция. Мъжката любов била окуражавана по време на ерата Edo, като била разпространена връзката между възрастен ментор и млад ученик. Това отношение, дори си имало име – Wakashudo. Не всички самураи са били хомосексуални, но не било и рядко срещано.

Само японци можели да стават самураи

Тази военна титла се давала и на хора, които не са имали японска националност. Например, Ieyasu Tokugawa дарява два самурайски меча на английския мореплавател William Adams, като го превръща в първия човек от Запада със самурайска титла. След това и други западняци стават самураи.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Един коментар
  1. Petyr 6 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.