Мистерии за смъртта на Гагарин: Убит по заповед на Брежнев или загива в полет до Луната

гагарин

Едва на 34 години Гагарин загива в нелеп инцидент – в полет с тренировъчен самолет. Официалните данни са противоречиви, а конспиративните теории – множество. Според някои от тях Юрий не умира случайно, а е премахнат по нареждане на Брежнев. Други твърдят, че всъщност е участвал в мисия за обиколка до Луната, но тя е завършила фатално. А трети пък смятат, че причина за смъртта му е слабостта му към алкохола.

В “Юрий Гагарин – истината зад легендата” изследователите Джейми Дорън и Пиърс Байзъни цитират думите на самия брат на Юрий, който се съмнява, че космонавтът е премахнат по искане на Брежнев: “Родителите ми не знаеха на какво да вярват. Мислехме че Брежнев е наредил смъртта на Юра. Когато брат ми бе на официални посещения с него, никой не обръщаше внимание на Брежнев, а той мразеше да не го слушат. Искаше да му обръщат внимание – само на него и на никой друг… В живота няма нещастни случаи, а само причини, които водят до тях. Не вярвам и в съвпадения. Всичко е било нагласено чак до последната минута.” А сестра му Зоя заявява: “Видяхме Юра за последно на завършването му на 18 февруари, когато получи дипломата си от академията “Жуковски” заедно с Герман Степанович Титов. Юра беше много щастлив да получи дипломата си след толкова усилена работа. Пет седмици по-късно чухме за смъртта му по радиото. Не ни казаха нищо, не ни предупредиха. Нищо. Чувствах се много зле, мама също… За смъртта на Юра така и не излезе никаква точна информация, имаше само догадки и слухове, най-лошото, за което човек би могъл да си помисли. Но аз имам чувството, че са му помогнали да умре.”

Факт е, че Гагарин е любимец на Никита Хрушчов и по негова заръка пътува из множество страни, за да бъде посланик на съветските успехи в космическата надпревара със САЩ. Но наследника му Брежнев съвсем не проявява чак такива топли чувства към Гагарин. Затова и близките на космонавта винаги остават с догадката дали лидерът сам не решава гибелта на Юрий.Според друга теория Гагарин загива като герой в опит да се осъществи полет около Луната. Не е тайна, че след завръщането си от Космоса Гагарин много пъти настоява да получи още един шанс да полети. Той иска да надскочи собственото си постижение от 108 минути и според запознати участва в секретен “лунен” екип. Всъщност и първата мисия на Гагарин се подготвя в пълна тайна и официално за нея е съобщено едва, когато той се приземява жив. Дори съпругата и майка му разбират истината от радиото. Затова някои изследователи предполагат, че Юрий отново е участвал в подготовката на свръхсекретна мисия, но този път тя е завършила фатално, затова за нея не е било съобщено. Твърди се, че историята с катастрофата на самолета е измислена, за да не се “петни славата на съветските космонавти”. Разсекретени документи разкриват, че по същото време се осъществяват безпилотни тестови стартове на космически кораб Союз 7К-Л1 и се подготвя Зонд 4 за осъществяване на полет около Луната. Изследователи са категорични, че ако е има такава програма и Гагарин знае за нея, той със сигурност е доброволец. Самият той множество пъти подчертава, че мечтае да се върне в Космоса.

Според официалните данни на 27 март 1968 година по време на тренировъчен полет самолет МиГ-15 УТИ с пилот полковник Гагарин и инструктор полковник Серьогин се разбива в 10:31 сутринта в района на Новосьолово на 18 км от град Киржач. В “Истината зад легендата” авторите разказват за ужасяваща гледка: “Носът на самолета бил забит с огромна сила на няколко метра в замръзналата земя заради инерцията на тежкия блок на двигателя. Екипът се опитал да изкопае кабината от пръстта. Открили я напълно смазана, а телата на двамата мъже вътре били разкъсани. За свой ужас войниците прекарали часове наред във вадене на пръсти на ръцете и на краката, парчета от гръдния кош и от черепа. Те били разпръснати из кратера, из гората, дори и по дърветата наоколо. Трябвало да отрежат някои от дърветата, за да свалят от горните клони парчета метал, плат и плът. Станало ясно, че ударът на самолета в дърветата е разрушил кокпита още преди последният сблъсък със земята да смаже всичко.”

В официалното заключение за смъртта е написано, че самолетът е извършил рязка маневра, завъртял се е, влязъл е в свредел и се е разбил в земята. Странни са обстоятелствата, защото и двамата са опитни летци, времето е хубаво и няма данни за авария. Заражда се теорията, че грешката е на самия Юрий, който има увлечение към алкохола. Тези слухове се появяват в различни източници за живота на космонавта след полета. Според изследователи, Гагарин е блестящ космонавт, трениран, с желязна психика, но трудността за него се оказва реалността след полета. Негови биографи обясняват, че той трудно приема славата, вечното участие в паради, официалните посещения, конференциите. Юрий предпочита да се посвети на нови успехи, вместо цял живот само да преповтаря едно и също за миналото. В годините след полета обаче той е като кукла, разнасяна от държава на държава, за да се среща с всички, които желаят да го видят. Повече от две години той само пътува, посещава над 30 страни и се среща с хиляди хора.. Всички съветски лидери копнеят да поговорят с него, но и президенти, политически дейци, учени, артисти, музиканти. Момчето от село се превръща в най-известният човек на планетата, но славата като че ли го потиска.

Вместо тренировки и подготовка за полети, животът на Гагарин се превръща във вечни официални посещения, вечери и наздравици. Затова някои от изследователите на живота му смятат, че е съвсем реално той да е станал алкохолик, което да му е попречило на работата. Той качва почти десет килограма, спира активния спорт и често изпада в потиснато състояние. В книгата “Мистерията около смъртта на Гагарин” Сергей Лексов пише: “Веднага след катастрофата на Гагарин и Серьогин плъзнал слух, че двамата наистина са били пияни. Вечерта преди полета отишли на празненство по случай 50-годинината на свой колега. Съпругата на Серьогин обаче категорично отричала: “Вечерта преди полета съпругът ми си легна в десет. Попитах го “Защо си толкова рано в леглото?”, а той ми отвърна: “Утре ще изпитвам Юра и трябва да съм в добра форма”. На сутринта тръгна за работа в добро настроение. Каза: “Днес е хубав ден”. Но се случаи нещастие.”

Съществува и теория, че непозволеното преминаване на друг самолет близо до този на Гагарин става причина за катастрофата. Дали е случайно или той нарочно е изпратен там остава загадка и до днес? Години по-късно заместник-началникът на Центъра за подготовка на космонавти Алексей Леонов ще се осмели публично да разкрие съмненията си, че изтребител Су-15 форсира и прелетява на разстояние 10-15 метра от Гагарин, завърта самолета му в спирала със скорост от 750 км/ч. и той се забива в земята. В “Истината зад легендата” се подчертава: “Алексей Леонов е убеден, че е чул експлозия и гръм от преминаването на звукова бариера. Той бил сигурен, че друг много по-бърз самолет е нахлул в същото въздушно пространство в погрешен момент. Но когато Леонов се опитал да убеди колегите си от разследващата комисия да разгледат и тази възможност, всичките му усилия се сблъсквали с някаква невидима стена.

инфо: 168chasa.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!  

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Plamen 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.