Мистериозните езера на ужасно сухата пустиня, в която дъждът се изпарява още във въздуха

Снимка: pochivkablitz.bg

Пустинята Бадаин Джаран е разположена в три провинции – Гансу, Нинся и Вътрешна Монголия, на площ 49 000 кв. км, което я прави третата най-голяма пустиня в Китай. Въпреки че не са много хората извън Китай, които са чували за нея, тя е известна с това, че има най-високите неподвижни дюни на света.

Измерено е, че височината на някои от тези дюни стига до над 500 метра. Бадаин Джаран има изключително сух климат с годишни валежи между 50 и 60 мм. По-голямата част от влагата тук се изпарява преди още да е стигнала до повърхността на земята под формата на дъжд.

Снимка: pochivkablitz.bg

Въпреки тези сухи условия, една от най-забележителните характеристики на Бадаин Джаран са нейните около 140 постоянни езера, разположени между дюните. Точно те дават името на пустинята, което на монголски означава „мистериозните езера“, съобщава Amusing Planet.

Смята се, че тези мистериозни езера се захранват от подземни водни извори, които текат под натрупан чакъл и се появяват между дюните там, където натрупванията са от по-фини песъчинки и водният поток е блокиран. Източникът на тази вода са валежите и топенето на снега в планините, обграждащи пустинята на стотици километри.

Снимка: pochivkablitz.bg

Оттокът от тези планини тече през пукнатини в скалите и през натрупванията от чакъл под пустинята и се появява на различни места, където се образуват езера. Въпреки че потоците носят сладка вода, повечето езера са солени, което се обяснява с високите нива на изпарение.

Някои от езерата променят цвета си заради наличието на големи популации от водорасли, саламурни скариди и минерали. Изпраяването е довело и до това, че при някои свръхсолени езера се е образувало солено покритие по бреговете.

Снимка: pochivkablitz.bg

Езерата със сладка вода създават условия за живот в пустинята за камили, кози и коне, които се пасат от номади, пътуващи през пустинята. Около повечето езера има зелен пръстен с растителност в непосредствена близост до езерата.

През последните десетилетия някои от тези езера са се смалили или са изчезнали в резултат на намаляването на подпочвените води, причинено от урбанизацията, изкуственото напояване, отклоняването на вода и увеличаването на населението.

Снимка: pochivkablitz.bg

Снимка: pochivkablitz.bg

 

Morkadis

Снимка: pochivkablitz.bg

Снимка: pochivkablitz.bg

Снимка: pochivkablitz.bg

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Историята на мистериозното китайско село Янгси

„Гнездото на огнения орел“: Най-мистериозното място в Сибир 

Заешка дупка води към мистериозен лабиринт от пещери на тамплиерите

„Езерото на скелетите“ в Хималаите стана още по-мистериозно след ДНК-анализ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.