НАСА ще засаждат билки на луната

лунатаНАСА ще направи опит да отгледа зеленчуци и билки на Луната , за да види дали и хората могат да живеят там. Американската космическа агенция смята да изпрати семена на Луната през 2015 г. в запечатани метални кутии, съдържащи всичко необходимо за разсада да вирее.

Към десетте семена от босилек и ряпа ще бъдат добавени и около 100 семена от Arabidopsis, малко цъфтящо растение от семейството на зелето и синапа. След приземяването спусък ще освобождава малък резервоар с вода в металната кутия и екип на Земята ще наблюдава как покълват семената, когато бъдат изложени на лунната гравитация и радиация.


Група учени, студенти и доброволци, известни като екип Lunar Plant Growth Habitat , стоят зад проекта, при който семената ще бъдат снимани на интервали, за да се справят със засадените на земята. Въздухът в запечатаните контейнери трябва да бъде подходящ за повече от пет дни растеж.

„Те могат да изследват лунната среда за нас. Ако изпратим растения и те виреят, значи вероятно хората също могат“, сподели говорител на НАСА. Растенията се нуждаят от същите съставки, за да живеят, като хората – храна, вода и въздух, и също осигуряват психологическо удобство за хората като парниците в Антарктика и на Международната космическа станция. НАСА ще изпрати семената на Луната чрез търговски полет на космически кораб, наречен Moon Express .

В момента учените създават екип за изучаване на покълването на растенията, които ще имат маса от само един килограм и ще бъдат засадени на Луната. Водата ще бъде добавяна към семената в модул след кацането и техният растеж ще бъде наблюдаван пет до десет дни в сравнение с контролирани на Земята семена. НАСА обяви, че експериментът ще бъде първия по рода си в друг свят и „важна първа стъпка в използването на растенията в подкрепа на човешкия живот“.

инфо: http://www.zajenata.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.