Мъдрост от тефтерчето на Учителя Петър Дънов

6

Никога не излизай вън от границите на възможното.

Не искай за себе си, ни за другите това, което не знаеш дали ще им е полезно или вредно.

Не настоявай за това, което веднъж ти е отказано. Где знаиш, може би в него се крие твоето добро.

Никога и никъде не упорствувай против истината.

Никога и никъде не се колебай в добродетелта.

От человек двуличен се пази, от твърдоглав, упорит, горделив и тщеславен стой на страни.

Първото си впечатление, първия съвет на твоя Ангел Хранител пази. Това, което ти каже за другите, дръж го за истинско мерило. От първия глас на съвестта си се не дели.

Не принуждавай душата си в това, което ѝ е поначало противно. Не работи против собствената природа на твоя дух, защото ще пострадаш. Вълкът овца да направиш не се труди, понеже е вън от границите на твоята възможност. Овцата в устата на вълка не давай.

дъновНе изменявай убеждението си за хубавия изглед на нещата, защото в тях се крие змийска отрова.

Кога ти говори някой за любов, питай го какво иска, дали кожуха ти или душата ти. Ако се оправдава, помни, че и двете ще завлече.

Правило на живота си дръж, че всякой, който се старае да се оправдава е виноват, защото правият в сърдце няма нужда от подобна защита.

Всякой, който ти се мажи, знай, че иска да те подкопай. Всякой, който ти се показва повече, че е повече от това, което виждаш, знай, че иска да те възсяда. А всякой, който се дига повече от тебе, знай, че мисли да те управлява.

На превзет человек съвет не давай, на хитър услуга не показвай, а на зъл дума не казвай.

Знай, че качествата на нещата винаги си остават такива, каквито си са. Злото в добро не можеш да преобърнеш, но можеш да го заместиш. Затова в борбата с него не мисли, че ще го унищожиш, защото е невъзможно. Свободен ако искаш да си в добродетелта стой, тя ще ти е щит неразрушим; в нейните крепости ще си винаги защитен. Помни сега това, което ти казвам и ще си блажен.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още: 

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ДЕТСТВОТО НА ПЕТЪР ДЪНОВ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.