Наистина ли космически сблъсък е погубил мамутите?

мамутЗрънца скална почва, формирани вследствие на затопляне, най-вероятно произхождат от домашни огньове през каменната ера, а не са свързани с катастрофален космически сблъсък преди 12 900 години, сочат резултатите от изследване на Калифорнийския университет в Дейвис, цитирани от Сайънс дейли.

Изследването на почва от Сирия оборва противоречивата теория, че космически сблъсък е отключил студен период през ранния дриас. Ранният дриас продължил 1000 години и съвпада с изчезването на мамутите, други животински видове и културата кловис.

През 80-те години на миналия век някои учени изтъкнаха, че студеният период, настъпил между две заледявания, вероятно се дължи на падането на комета или метеорит в Северна Америка.

В рамките на новото изследване учени анализирали шуплести скални гранули, свързани с топене и датиращи отпреди 10 000 – 13 000 години, от четири обекта в северната част на Сирия. След това ги сравнили с подобни образци скална почва, за които по-рано се е смятало, че е възможно да са свързани с космически сблъсък през ранния дриас.

„Що се отнася до обектите в Сирия, теорията за космически сблъсък е невъзможна – заяви ръководителят на изследването Питър Тай от университета. „Няма как това да се е случило по този начин“, допълва той.

Заключенията на учените са базирани върху няколко техни открития – съставът на скалните гранули е свързан с местната почва, но не и с почвата на други континенти, каквито би трябвало да са последствията от събитие с междуконтинентален ефект. Освен това пробите са събрани от археологически обекти, обхващащи 3000-годишен период. „Ако е имало космически сблъсък, той трябва да е свързан с определена дата, а не с период от 3000 години“, отбеляза Тай.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Archaeological Science.

инфо: БТА

Вижте още: 

КЛОНИРАНИ МАМУТИ – ФАКТ СЛЕД 50 ГОДИНИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.