Най-големите грешки в историята

глобус

Човешкият гений е безграничен, за жалост, за глупостта също няма граници. Постоянно чуваме истории за това как някой е бил зарязан от гаджето си заради погрешно изпратен есемес или как загубен телефон води до изпуснато предложение за работа. Тази седмица британските медии съобщиха за човек, който по невнимание успял да изтрие цялата информация на личния си компютър, включително данните на всичките му клиенти и по същество целия си бизнес.

От „Индипендънт” обаче качват летвата и събират някои от най-големите гафове в историята:

10. Да откажеш на Дж.К. Роулинг.

Издателствата, които връщат на Роулинг ръкописа на първата част на „Хари Потър”, са 12 на брой. Най-накрая от „Блуумсбъри” се съгласяват да отпечатат бъдещата класика, след съвет от 8-годишната Алис, дъщерята на собственика. Книгите за момчето-магьосник са преведени на над 60 езика, еднакво голям беше успехът на филмовите им екранизации, а състоянието на Роулинг надхвърля 1 милиард долара.

9. Да не купиш „Гугъл” за 1 милион долара

Основателите на „Гугъл” (Google) Лари Пейдж и Сергей Брин за малко не продават компанията си през 1999 година. Тогава те искат за търсачката 1 милион долара от изпълнителния директор на корпорацията „Excite” Джордж Бел. След като Бел не проявява интерес, Пейдж и Брин свалят цената на 750 000. Тази им оферта също е отказана. Днес „Гугъл” се оценява на 365 милиарда долара.

8. Да не застреляш Хитлер

В началото на Първата световна война британецът Хенри Танди, който ще се превърне в най-отличавания редник на Кралството за цялата война, открива ранения, невъоръжен и никому неизвестен германски ефрейтор Адолф Хитлер в един окоп. Благородният Танди решава да пощади живота на германеца.

7. Да ядосаш Чингиз Хан

Прочутият владетел на Монголската империя поискал да започне дипломатически и търговски отношения с Ала Ад-Дин Мухамед, шахът на съседната Хорезмия (империя на територията на днешен Ирак, Иран и Афганистан). Предложението било отказано, а изпратеният монголски дипломат бил обезглавен. Чингиз хан не останал доволен и изпратил 200 000 войници, след които от Хорезмия буквално не останало нищо.

6. Отказ на стойност 19 милиарда долара

През 2009 година „Фейсбук” отказва да наеме програмистите Брайън Актън и Ян Кум, след като провежда интервюта с двамата. Няколко години по-късно компанията на Марк Зукърбърг плаща 19 милиарда за чат приложението „УотсАп” (WhatsApp), което Актън и Кум създават след като не са наети от социалната мрежа.

5. Случайна грешка за 50 милиона долара

Тази година френските държавни железници „SNCF” похарчиха 15 милиарда долара за нови влакове. Оказа се обаче, че мотрисите са несъвместими с междурелсието на 1300 перона в страната. Решението на проблема ще струва още 50 милиона долара.

Morkadis

4. Да избереш „Брайън Пуул енд Дъ Тремелоус”

През 1962 година звукозаписният лейбъл „Decca” търси перспективни групи. Прослушани са две банди, от които компанията избира световно непознатите и днес „Брайън Пуул и Дъ Тремелоус”. Групата, сметната за не толкова добра, е 4-членна рокбанда от Ливърпул, наречена „Бийтълс”.

3. Изпусната буква струва 9 милиона глоба

През 2009 г. британското правителство е осъдено на 9 милиона паунда обезщетение след фамозна чиновническа грешка. Небрежният служител изпуска едно “s” в името на компания, заради което тя бива включена в списъка за ликвидации. Договорите на 250 служители на 124-годишната уелска фирма Taylor & Sons са прекратени, след като тя е объркана с подалата заявление за банкрут Taylor & Son.

2. Изгарянето на Александрийската библиотека

Актът, на който дължим изчезването на по-голямата част от информацията за древния свят, е приписван на исторически фигури като Юлий Цезар, Аврелий и мюсюлманския халиф Умар. Тъй като тримата са живели с разлика от столетия по между си, историците говорят за поне няколко нападения срещу най-голямата база данни за древността. Истината е малко по-различна. След приемането на християнството в Египет много от текстовете в библиотеката са определени като еретични. Част от тях са изнесени тайно, а други са изгорени показно. По-късно същото правят и войските на халиф Умар.

1. Битката при Крансебес от 1788 година

Данните за това сражение са оспорвани, но 59 години след него А. Грос-Хофингер пише как австро-унгарската армия губи 10 000 души в битка със… себе си. Според неговия разказ батальон на отблъскващите османското нашествие австрийци закупил алкохол от пътуващи цигани. Когато останалата част от пехотата разбрала за това, избухнал спор, който част от австрийските войници помислили за турска засада.

инфо: dartsnews.bg

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.