Най-голямата муза на Модилиани се самоубива, бременна в 9-ия месец

7

В историята на изкуството наред с великите художници място заемат и техните музи, като най-трагична от всички е съдбата на Жана Ебютерн – музата на художника Амедео Модилиани.

Самата тя също е била доста добър художник, но по-популярна е била като модел заради красотата и изразителните си очи.

Жана е рисувала непрекъснато, но така и не се осмелявала да покаже работата си, понеже била твърде критична към творчеството си.

Жана е любимият модел на Модилиани и по време на връзката им той рисува над 20 нейни портрета. Освен с изкуство, връзката им е била изпълнена със страст и пълна отдаденост един към друг.

8

Двамата се запознават покрай общи приятели, тъй като и Жана, и Амадео били част от бохемското общество за онова време. И двамата имали голямо желание да се занимават с рисуване и така се срещат на при скулпторката Хана Орлова.

Освен с необичайната си красота Жана, или както всички я наричали тогава – Жанет, прави силно впечатление и със своето облекло. Предпочитала да ходи боса и вместо да прибира косата си в сложна прическа, както било модерно по това време, я пускала.

Момичето е само на 19 години, когато среща художника и три години по-късно вече са женени и очакват първото си дете. За нещастие обаче, Амедео Модилиани се разболява от туберкулозен менингит и умира.

В болницата Жана е придружена от свои близки, но когато видяла тялото на починалия си съпруг, пожелала да остане насаме с него и прекарала доста дълго време в моргата.

Само ден след смъртта му, Жана отнема и своя живот, бременна в деветия месец. В началото тя е погребана в семейните гробища, но 10 години по-късно сестра ѝ нарежда тялото ѝ да бъде поставено до това на Модилиани.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.