Най-идиотските покушения срещу прозведения на изкуството

Днес ще ви запознаем със съдбата на пет произведения на изкуството – някои от тях са станали жертва на покушение, докато други са бивали наранявани поради чисто човешка небрежност.

1. Портландската ваза – 30 – 20 г. пр. н.е.

7

Портландската ваза е известна в историята на изкуствата като най-красивото произведение на античното изкуство, изработено от стъкло. Представлява декоративен съд с височина 25 см и обиколка 56 см, избработен от двуслойно тъмносиньо и бяло непрозрачно стъкло, върху което с методите на резбата е изпълнен релеф с изображение на седем фигури на богове и смъртни. Предполага се, че е на над 2000 години и е направена в Рим между 30-20 г. пр. н. е. – т.е. по времето на Октавиан Август. Колкото и странно да звучи, този красив стъклен съд оцелява почти ненаранен в продължение на близо 2000 години. Белята се случва през 1845 г., когато пиян посетител в Лондонския музей съвсем безпричинно вдига един от експонатите и го запраща по Портландската ваза, като буквално я натрошава на миниатюрни парченца. Въпреки че е реставрирана многократно (за последно през 1988 г. – 1989 г.) следите от действията на пияния мъж все още могат да бъдат забелязани по това древно произведение на изкуството.

2. Статуята на Малката русалка – Едвард Ериксен, 1913 г.

8

Бидейки символът на датската столица Копенхаген, статуята на приказната героиня на Андерсен доста често е обект на вандализъм. За последните по-малко от 50 години, или от 1964 г. насам на „Малката русалка” последователно й е отрязвана и открадвана главата два пъти, ръцете – около десет пъти, веднъж е била взривена от постамента си чрез динамит и е била заливана с всички известни на химическата индустрия цветове бои. Безспорно статуята, направена от Ериксен през 1913 г., е най-често малтретираното произведение на изкуството в световен мащаб.

3. „Пиета” – Микеланджело, 1498-1499 г.

1

Независимо дали става дума за религиозни поклоници или просто за почитатели на изкуството, статуята „Пиета” на Микеланджело е сред най-интересните атракции в базиликата „Свети Петър” във Ватикана. Творбата изобразява безжизненото тяло на Исус Христос в скута на майка му Мария след свалянето от кръста. Фигурите са в естествени размери. Скулптурата е висока 174 см, а на ширина е 195 см.

Въпреки че е едно от най-красивите и мащабни произведения на изкуството, пазено на едно от най-сигурните места в света, и „Пиета” може да се похвали с драматична история. Най-сериозното покушение срещу творбата на Микеланджело е през 1972 г., когато побъркан геолог нахлува в базиликата „Свети Петър” и с крясъци „Аз съм Исус Христос” атакува „Пиета” с чук. В резултат на тази атака скулптурата пострадва сериозно, като отчупените от нея парчета (включително и носа на Мария) веднага са прибрани от случайни посетители. Към днешния ден „Пиета” е реконструирана, като материалът, използван за възстановяването на счупените детайли, е взет от гърба на Богородица.

4. „Актьорът” – Пабло Пикасо, 1904 г.

2

Спомнете си коя ваша грешка ви е коствала най-много във финансово измерение. А сега се поставете на мястото на една възпълничка дама, посетителка на музея „Метрополитан”, която през 2010 г. залитва и пада върху картината на Пабло Пикасо „Актьорът” и я прокъсва цели шест инча в долния десен ъгъл. Цената на картината към 2010 г.? Нито повече, нито по-малко от 130 милиона долара. За щастие на музея, реставраторите успяват да „закърпят” „Актьора”, а възпилничката дама дори е освободена от всякаква финансова отговорност. С единствената молба следващия път като посещава който и да е музей по света да внимава къде стъпва.

5. „Сън” – Пабло Пикасо, 1932 г.

3

Четири години преди инцидента в „Метрополитан” с „Актьорът”, друга картина на Пикасо също пострадва по комичен начин. „Сън” – портретът, който великият художник прави на своята любовница Мари-Терез Валтер, бива наранена от не кой да е, а от собственика й – американският милиардер Стив Вайн. Моментът, в който това се случва, е специален. Вайн тъкмо опакова картината, защото се е договорил със Стивън Коен – друг богат американец, да му продаде „Сън” за сумата от цели 139 милиона долара. Замечтан за парите, но и натъжен, че ще се раздели с най-ценното платно от колекцията си, Стив Вайн съвсем небрежно поставя десния си лакът върху бюрото… или по-скоро върху картината, която е сложена върху бюрото му.

Резултатът – разкъсване на платното с размер 2 инча, точно в дясната предмишница на Мари-Терес. Резултатът от тази небрежност – реставрация на платното за 90 000 долара и пропадане на сделката. „В момента, в който осъзнах, че съм повредил Пикасо, видях в това знак, че не трябва да се разделям с картината и да я оставя в собствената си колекция, за да мога да й се наслаждавам, докато все още виждам”, откровеничи Вайн, който е болен от пигментация на ретината – Ретинитис пигментоза, болест, която може да доведе и до слепота.

инфо: novinar.bg

Вижте още: 

ПРОКЛЯТИЕТО НА ПОРТРЕТИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.