Най-изумителните охлюви

Охлювите не получават заслуженото внимание. Може да се движат бавно, но съвсем не са скучни. Има охлюви, които светят, бронирани охлюви, такива с прозрачни черупки, има дори охлюви, които могат да ви убият. Представяме ви 13 от най-интересните охлюви в света.

1. Hinea brasiliana

1

Малко известният морски охлюв изпълнява едно от най-впечатляващите светлинни шоута в природата. Срещан в Австралия, hinea brasiliana може да премигва в зелено, когато се почувства застрашен.

Интересното е, че черупката на този охлюв пропуска само и единствено тази зелена светлина. Когато учените са изпробвали с други цветове са открили, че те не преминават през черупката.

2. Гигантски африкански охлюв

2

Тези доста внушителни коремоноги са най-големите сухоземни охлюви на планетата. Могат да достигнат до 20см на дължина и до 10см в диаметър. Това е приблизително колкото юмрук. Освен това са големи гладници и е известно, че се хранят с поне 500 вида растения. Ако наоколо няма плодове или зеленчуци, тези охлюви са готови да нападнат каквото има, включително боя и мазилка по къщите. Слава богу, че са вегетарианци!

3. Многоцветен охлюв

3

Може би най-цветните коремоноги можете да откриете на карибския остров Испаньола. Черупките на тези охлюви приличат на захарни бонбони, но всъщност са си напълно естествени и съвсем не са сладки.

4. Морска пеперуда

4

Може да не приличат на типични охлюви, но морските пеперуди включват някои от най-разнообразните видове коремоноги. Вместо да използват крачето си, за да пълзят, то се е превърнало в нещо като криле, които охлювът размахва, за да плува. Повечето видове нямат черупка, за да са по-ефективни плувци.

5. Златен слонски охлюв

Morkadis

5

Нещо като кръстоска между охлюв, манго и слон, това коремоного изглежда като неуспешен експеримент. Акваристите много обичат тези жълти охлюви, защото са отлични чистачи и излъскват аквариумите отвътре.

6. Железен охлюв

6

Открито през 1999г на повече от 3.5км дълбочина в Индийския океан, това коремоного е може би най-бронираният охлюв в света. Изглежда сякаш носи ризница и всъщност това не е далеч от истината. Охлювът извлича метали и сулфиди от хидротермалните извори и ги отлага в черупката си.

7. Разтапящите се охлюви

7

Крачето на южноамериканските охлюви от рода megalobulimus може да се разтяга изключително много – толкова, че изглежда сякаш животното се разтапя.

8. Конус географ

8

Трябва много да внимавате с този охлюв – той е най-отровният от всички охлюви и изобщо едно от най-отровните същества на планетата. Отровата на конуса географ е коктейл от стотици токсини, който той изстрелва през израстък, подобен на харпун. Макар да се движи доста мудно, също като останалите охлюви, той има една от най-бързите атаки в животинското царство и може да изстрелва отровата си със скорост 650км/ч.

9. Янтина

1

Тази виолетова черупка е само едно от нещата, които правят този охлюв толкова интересен. Най-изумителното при охлюва янтина е, че той събира балончета с въздух като ги обгръща със слуз. За какво са му балончета с въздух ли? Използва ги като сал, за да изминава големи разстояния през океана.

10. Opisthostoma

2

Миниатюрните охлюви от рода opisthostoma имат едни от най-забележителните черупки в света. Много от видовете имат изключително сложни и усукани черупки, но opisthostoma vermiculum ги бие всичките – неговата черупка има четири увиващи се оси.

11. Хърватски пещерен охлюв

3

Този призрачен охлюв е открит едва наскоро в пещерите на Велебит – една от най-дълбоките пещерни системи на планетата. Отличава се с това, че е почти напълно прозрачен. Понеже пещерният охлюв живее в пълен мрак, той е изгубил и зрението си.

12. Thiara cancellata

4

Това коремоного притежава най-заплашителната черупка, от която сякаш излизат шипове. Макар да има доста свиреп апетит, добрата новина е, че е заклет вегетарианец. Иначе щеше да е доста страшно, имайки предвид, че има навика да излиза от аквариума си от време на време и да се разхожда наоколо.

13. Rhinocochlis nasuta

5

Този симпатяга може да бъде открит само на остров Борнео и е наистина красив със своята камуфлажна черупка.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

ХОРАТА НЕ СА ПО-УМНИ ОТ ЖИВОТНИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.