Хората не са по-умни от животните

кучеХората от хилядолетия се заблуждават, че превъзхождат с разума си останалите животни, въпреки растящите доказателства за противното, твърдят експерти по еволюционна биология от Университета на Аделайд, цитирани от Phys.org.

„В продължение на хилядолетия всякакви авторитети – от религията до изтъкнатите учени – повтарят едно и също: че хората са изключителни по природа и че те са най-умните същества в животинското царство,” казва д-р Артър Саниотис. „Науката обаче ни казва, че животните могат да имат когнитивни способности, които превъзхождат човешките.”


„Убедеността в когнитивното превъзходство на човека става неразделна част от философията и природните науки. Дори Аристотел, вероятно най-влиятелният от всички мислители, твърди, че хората превъзхождат останалите животни, благодарение на изключителната способност да разсъждават”, продължава Саниотис.

Мачей Хенеберг, професор по сравнителна анатомия, обяснява, че животните притежават други способности, които хората разбират погрешно.

„Фактът, че те може би не ни разбират, както и ние не ги разбираме, не означава, че „интелигентността” ни е на различни нива, тя просто е различна. Когато един чужденец се опитва да говори с нас, използвайки несъвършена и развалена версия на нашия език, впечатлението ни е, че той не е особено интелигентен. Но реалността е доста по-различна”, казва Хенеберг.

„Животните имат различни типове интелигентност, които са били подценявани заради фиксацията на хората върху езика и технологиите. Например социална и кинестетична интелигентност. Някои бозайници, например гибоните, могат да произвеждат над 20 различни звуци с различни значения, което позволява на тези дървесни примати да комуникират през гъстия навес на тропичните гори. Фактът, че не строят къщи, за гибоните е без значение.”

„Много четириноги оставят сложни обонятелни знаци в околната среда и някои, като коалите, имат специални жлези за мирисно маркиране. Хората с ограниченото си обоняние не могат дори да си представят сложността на тези обонятелни следи, които може да са също толкова богати на информация, колкото и визуалния свят.”

Домашните животни също могат да ни дадат близка представа за умствените способности на бозайниците и птиците. „Те могат да ни предадат своите желания и да ни накарат да направим това, което искат. Животинският свят е много по-сложен, отколкото сме готови да признаем.”

инфо: http://www.obekti.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.