Най-неочакваният начин да кажете дали някой лъже

лъжа

Никак не е лесно да сте сигурни дали човекът срещу вас лъже. Но ново изследване показа, че, неочаквано, може да се окаже по-лесно да определите дали ви лъжат когато не виждате лицето на човека.

Противно на интуицията и повечето очаквания, това, че виждате лицето на някого, не ви помага в това да определите дали ви лъже. Всъщност дори пречи.

Изследването е проведено от д-р Ейми-Мей Лийч, което е тръгнало от казуса с носенето на фередже, хиджаб и хикаб в в съда. Според нея

“Носенето на покривало за лице може да принуди наблюдателите да обърнат по-продуктивно внимание на диагностични ключови фактори, като вербални показатели за лъжа и измама.”

Свидетелите, които се явяват в Британски съд, както и в съдилища в САЩ и Канада, не могат да носят покривало на лицата си и водещата причина за това е, че съдията не може да види лицето и така да определи дали свидетелят лъже.

“Парадоксално, но само при случаи на носенето на покривала за лице, наблюдателите са успели да определят дали свидетелите лъжат с вероятност, която е била по-висока от статистическата случайност,” обяснява д-р Лийч.

Изследването е проучило данните от случаи с 523 свидетели и е сравнило успеха на свидетелите да определят дали свидетелите казат истината когато са носили покривала за лице.

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.