Най-опустошителните срутвания в историята (част 2)

5. Жилищен комплекс Лотус, Шанхай, Китай

1

На 27 Юни 2009г. Блок 7, една от единадесетте 13-етажни жилищни сгради от комплекса Лотус в Шанхай буквално се гътва… напълно цял. Блокът бил все още незавършен и за щастие повечето от работниците успели да се евакуират, когато усетили накъде отиват нещата. За съжаление един от тях изгубил ценни секунди събирайки инструментите си и бил принуден да скочи от прозореца към смъртта си.

Блок 7 пада само ден след срутването на 80 метра от близкото речно корито, показвайки, че земята в района е нестабилна и почвате е прекалено мека. Работници прекарали цяла нощ в укрепване на реката, но нямало ползва. Местните хора казват, че усетили земетресение, когато сградата паднала. Когато излезли да проверят какво става, те видели масивната структура да лежи вертикално на земята.


Оказало се, че строителната компания работела нелегално през последните пет години, което привлече доста обществено внимание в Китай. Само година по-рано 7000 училища се срутиха по време на земетресение в Централен Китай.

4. Хотел Ню Уърлд, Сингапур

2

На 15 Март 1986г. всичките шест етажа на хотел Ню Уърлд се срутват в рамките на 1 минута. В сградата се помествали хотел, банка и дискотека, всичките от които се превърнали в камара отломки, погребвайки 50 души. Това е най-лошата катастрофа в Сингапур след Втората световна война и шокира нацията.

Гражданска защита веднага организира спасителна акция, която продължила една седмица. Инженери и други експерти от цял свят са повикани, за да помагат. Първоначално се опитвали да повдигат отломките, но през първия ден били открити само няколко тела. На втория ден била изградена транзитна система, а спасителите започнали да копаят тунели. С помощта на засичащо звука оборудване, изпод развалините били спасени 17 оцелели.
След продължително разследване експерте установяват, че в дизайна на сградата е имало грешка. Главният инженер бил забравил да сметне масата на самата сграда при изчисленията. В резултат на това тя не била достатъчно здрава, за да издържи теглото си.

3. Три офис сгради, Рио, Бразилия

3

На 26 Януари тази година 20-етажна сграда в Рио де Жанейро се срути неочаквано. Гигантският небостъргач се блъсна в друга 10-етажна сграда и по-малък 4-етажен магазин, събаряйки до основи и трите. Сблъсъкът изпраща вълна от гъст прах и отломки по улиците, убивайки най-малко 17 човека.

Ако трагедията се била случила само няколко часа по-рано, жертвите са щели да бъдат катастрофални. За щастие районът, пълен предимно с офис сгради, бил почти безлюден през този час от деня.

Разследващите смятат, че нелегалното строителство е отслабило 20-етажната сграда и напуквания в нея са довели до верижна реакция, която събаря още две сгради. Катастрофата накара бразилските власти да искат реформи и по-стриктен контрол при строежите, особено с предстоящото Световно първенство по футбол.

2. Магазин Сампунг, Сеул, Южна Корея

Morkadis

4

На 29 Юни 1995г. само за 20 секунди магазин Сампунг в Сеул се срутва до основи, убива 502 души и ранява 937. Престъпна небрежност, неспазване на инженерните практики и калпавото строителство са довели до най-голямата катастрофа в мирната история на Южна Корея. Проблемите се проследяват до управителя на сградата, Лий Жоон. По негово настояване сградата била променена от офис сграда на магазин докато била по средата на строежа си.

За да се инсталират ескалаторите, няколко поддържащи колони трябвало да бъдат съборени. Когато строителната фирма отказала да продължи със строежа след тези промени, те били уволнени и Жоон наел своя компания. По-късно той добавил и пети етаж към сградата. Въпреки предупрежденията, Жоон отново наел своя компания. Не само, че сградата не била проектирана да издържи допълнителната тежест, а новият етаж имал много дебел и супер тежък, отопляем под.

Климатичните системи, които били инсталирани на покрива натоварили сградата четири пъти повече, отколкото била проектирана да издържи. На всичкото отгоре сградата била построена със слаб бетон и само половината от 16-те стоманени колони, които били нужни. Също така бетонните колони били по-тънки от необходимото.

През Април били забелязани големи пукнатини, но не били взети мерки. В деня на трагедията пукнатините станали значително по-големи, но от управата не искали да губят пари и отказали да евакуират хората. Десет от директорите обаче напуснали магазина. Седем минути преди срутването, сградата започнала да пука и пращи и работниците активирали алармата, но вече било твърде късно – вътре били заклещени 1500 човека.

1. Кулите близнаци, Ню Йорк, САЩ

5

Без съмнение най-опустошителното срутване в историята е това на Световния търговски център на 11 Септември 2001г. Кулите са били проектирани с олекотена стомана, централно ядро и специален дизайн, който позволявал, ако една поддържаща колона поддаде, друга да заеме мястото й.

Всяка от сградите била проектирана да издържи натиск от 5000 тона страничен вятър. В деня на терористичните нападения, тежестта на самолетите дори не се доближава до капацитета на носещите колони. Истинският проблем се казва, че са 90 000 литра горящо самолетно гориво. Самият пожар не е стопил стоманените колони, които държали сградата, а само ги отслабил.

И макар да имали само 50% от първоначалната си якост поради температурата от пожара, колоните все още можели да поддържат сградата. Но не и при неравномерната температура на огъня. Стресът върху стоманата се оказал прекален и в крайна сметка етажите на небостъргачите започнали да падат един върху друг, отнемайки живота на 2753 души.
Всяка от кулите тежала 500 000 тона. Били са нужни само 10 секунди, за да паднат тези огромни сгради, удряйки земята с 200км/ч. Въпреки че не е имало инженерни грешки и пропуски в дизайна на Кулите близнаци, инженерите продължават да изучават случилото се, за да научат повече за прогресивното срутване и да измислят спасяваща живота система за евакуация при такива случаи.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

12 ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МРЪСНИ НЕЩА, КОИТО ПИПАМЕ ВСЕКИ ДЕН

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.