Най-странните фобии

фобия

Фобията представлява необясним страх от определени ситуации, обекти или хора. Основният й симптом е непреодолимото желание да избягаме от страха, който излиза извън нашия контрол и определя ежедневието ни. Вероятно всеки има 1-2 малки, незначителни фобии, но има хора, чиито фобии буквално превземат живота им. Представяме ви 10 от най-странните фобии на съвременното общество:

10. Дейпнофобия – страх от разговори на вечеря!

Разбира се, някои разговори на вечеря могат да бъдат извънредно неловки сами по себе си, но има хора, толкова ужасени от идеята за говорене с друго лице по време на вечерята, че дори избягват вечерите.

9. Магейрокофобия – страх от готвене!

Магейрокофобията е ирационален страх от готвене! Да, тази фобия съществува, затова бъдете по-толерантни, ако жена ви прегори муската! Страдащите от това разстройство изпитват и необясним ужас от хора с добри умения в кухнята.

8. Коулрофобия – страх от клоуни!

Коулрофобия е ирационален страх от клоуни, който всъщност въобще не е необичаен, особено сред децата. И как не! Бели лица, подути червени носове, неестествени цветни коси, тайнствени и коварни, клоуните често заемат зловеща роля в поп културата и киното!

7. Демонофобия – страх демони!

Демонофобията е страх от зли свръхестествени същества – демони, вампири и други. Хората, които страдат от тази фобия осъзнават, че страхът им е ирационален, но въпреки това са огрижени, когато минават сами покрай гората, тъмна къща или докато гледат страшен филм. Не се учудвайте, ако видите хора с връзки чесън, разпятия, дървени колове и сребърни куршуми!


6. Ергасиофобия – страх от работа!

Някои могат да го нарекат просто мързел, но ергасиофобията в действителност е една от най-странните ирационални фобии, които могат да причинят значителени психологически несгоди. Някои от хората с такава фобия могат да страдат от сериозни психични разстройства като дефицит на вниманието или депресия.

5. Ейсоптрофобия – страх от огледала!

Ейсоптрофобията е страх от огледала в най-широкия смисъл на думата! Страдащите изпитват необосновано безпокойство от контакт с огледала. Страхът може да бъде свързан с забелязването на човек/ предмет в огледалото, който иначе не се вижда, контакт със свръхестествения свят вътре в огледалото или просто суеверие за лош късмет? А вие обичате ли да гледате в огледала?

4. Птеронофобия – страх пера!

Morkadis

Pteronophobia е ирационален страх от пера и гъделичкаше от пера. Фобията може да се отключи от събития в детството ви, като например да са ви гъделичкали като бебе, което да ви е накарало да се чувствате като в капан!.

3. Пентерафобия – страх от тъщата!

Това е една от най-често срещаните фобии, особено в България! Страхът от тъщата! Несъмнено много от женените мъже са имали ситуации, в които са изпитваи страх и ужас при мисълта за тъщата. В съвременното общество този „страх“ се е настанил във поп културата, филмите, хумора. А от всички известни терапии като най-популярна такава се е доказал… разводът!

2. Аутоматонофобия – страх от вентрилоквистки кукли

Има голяма доза логика в тази фобия – самия акт на вентрилоквизма изглежда особено зловещ! Един човек пъха ръката си в кукла, а след това започва да говори с нея. Достатъчно по този въпрос!

1. Панфобия – страх от всичко!

Панфобията е медицинско състояние, известно като „неспецифичен страх“, страдащият се намира в състояние на постоянен, безпричинен страх… от всичко! Фобията представлява необясним страх от определени ситуации, обекти или хора. Основният й симптом е непреодолимото желание да избягаме от страха, който излиза извън нашия контрол и определя ежедневието ни.

 инфо: curious.actualno.com

Вижте още: 

СПЕЦИАЛЕН СОФТУЕР ЩЕ ПОМАГА НА ХОРАТА, СТРАДАЩИ ОТ РАЗЛИЧНИ ФОБИИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.