Най-шантавите закони на света

съд

След като вече стана ясно, че е напълно възможни жените в Париж да бъдат арестувани само, защото носят панталони, изглежда сега е добър момент да си припомним някои от най-шантавите и нелогични закони от различни точки на света.

Умирането забранено!

Да, съвсем сериозно.Това е основна забрана в малкото островно исландско градче Лонгиърбиен като причината за това е фактът, че телата не се разграждат достатъчно добре в студената северна почва. Местното гробище престанало да приема мъртъвци още преди 70 години, така че ако днес някой от жителите стигне до смъртно легло, бързо го пренасят със самолет до по-голямо населено място, където може да дочака края на дните си без опасност от арест.

Арест за дъвка

Допускали ли сте някога, че дъвченето на дъвка може да ви вкара в затвора? Точно такава е ситуацията в Сингапур, където това упражнение за дъвчащите мускули е забранено със закон от 1992 г. Изключение се прави единствено за никотиновите дъвки, но дори и тогава пушачите трябва да притежават специална рецепта от аптеката. На свой ред собствениците на кино салони в Ню Йорк пък са задължени веднъж в месеца да почистват основно залите от дъвките по местата, които често биват залепвани там от зрителите.

Миризма, която може да ви докара глоба

Дуриан е вид тропически плод с много хранителни вещества, но има и един сериозен недостатък – острата миризма. Ето защо властите в Бруней, Индонезия и Малайзия са забранили изцяло консумацията на плодовете на публични места като автобуси, метро, хотели и летища. Мярката е строга, но и напълно оправдана, тъй като ароматът на дуриан се описва като смес от „свински екскременти, терпентин и лук“.

Плащане по желание

Ресторантът Nyhavn 17 в Дания е място, където любезни сервитьори ще ви предложат вкусна храна и чаша ободряващо каже. Спокойно обаче може да поръчате каквото си искате, защото тук се плаща само, ако клиентът е „напълно сит след като е приключил с храненето“. Жалко, че това правило се отнася само за едно заведение, а не е закон за всички ресторанти по света, нали?

Параграф 22 по митнически

Ако някога изпаднете в неприятна ситуация, породена от интервенцията на английски митничари, дори не си помисляйте да потърсите правата си в съда, без значение невинни ли сте. Член 268 от Закона за митниците от 1876 г. гласи, че не може да отправите обвинение срещу митнически служител без едномесечно предварително предизвестие. Член 272 от същия закон обаче твърди, че всеки един иск трябва да бъде заведен не по-късно от месец.

Дебелината е престъпление

Казано с прости думи, не е добре да си дебел в Япония. Въпреки че страната има един от най-ниските проценти на затлъстяване в света (едва 5 процента срещу 35 процента в Съединените щати), през 2009 г. японските законодатели дори приеха закон,  въвеждащ максимален размер на талията. Всеки мъж над 40 години не трябва да има талия, по-голяма от 80 сантиметра, а всяка жена над същата възраст – не повече от 90 сантиметра. И всичко това от страната, която е дала сумо борбата на света…

Закони по тайландски

Morkadis

Тайланд е държава, известна с противоречивите си сексуални навици, но това не значи, че там цари беззаконие. Точно обратното – ако излезете от вкъщи без бельо, това е наказуемо. Същото важи и ако карате колата си без риза или пък ако настъпите банкнота с националната валута. А дори не си и помисляйте да обидите краля, защото това ще ви донесе до 15 години затвор.

Голи в саваната

Ако съдбата ви отведе на сафари в Кения и внезапно видите как вашият местен водач захвърля всичките си дрехи и хуква през саваната, въздръжте се да го последвате. За местните жители тичането голи през природата е съвсем нормално и разрешено, но чужденците нямат право да го правят заради забрана със закон. Както и по още 120 други причини, свързани с инстинкта за самосъхранение.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.