Намаляване на раждаемостта – защо е важно за планетата?

В началото на новата ера световното население наброява едва 200 милиона души. За да стигне до един милиард, му трябват 18 века. Вторият милиард отнема някакви си 100 години. Между втория и третия милиард има не повече от десет години. А от 1970 г., когато населението е три милиарда, до днес, когато населението е над 7 милиарда, са изминали само 50 години.

Според много учени от различни сфери нарастването на населението с такива бързи темпове е изключително опасно за планетата Земя, докато други считат, че вече сме достигнали пика на ръст и скоро населението ще започне да намалява.

Къде обаче се крие проблемът с нарастващото население и защо повечето учени са единодушни, че прекомерното население и високата раждаемост в някои краища на света крие високи рискове за бъдещето на околната среда и планетата като цяло.

Причините за нарастващото население, както и неговият ефект върху околната среда, са доста комплексни и толкова взаимосвързани, че понякога е трудно да се поставят ясни граници.

Обработваема земя

Увеличаването на населението означава повишаване нуждата от храна. За да се увеличи добивът от вече съществуващите обработваеми земи, ще се наложи да се използва т.нар. интензивно земеделие, който се характеризира с използването на повече механизация, пестициди и различни химически торове. Тези практики увреждат земята и водят до нейната ерозия. Освен това торовете се просмукват в почвата, преминават в подпочвените води и водят до намаляване кислорода във водите, което, от своя страна, има отрицателно въздействие върху флората и фауната в различни реки, езера и дори морета.

Интензивното нарастване на обработваемите земи през последните 50 години води и други пагубни за околната среда, а оттам и за планетата ни последствия.

Обезлесяване

За да се освободят нови територии за засяване с определени култури или пък за обособяването на пасища, които да служат за изхранване на животните, който се избиват в кланиците, се изсичат неимоверно много гори. Колкото повече гори изчезват, толкова повече намалява способността на планетата да се справя с един от най-вредните парникови газови – въглеродния двуокис. Амазонската джунгла в Южна Америка отговаря за 20% от световното производство на кислород. Според едно изследване само за последните 50 години, т.е. от 1970 г насам, са загубени над 700 000 квадратни метра от 4 милиона квадрата, съществували преди 1970 г.

А какво ще се случи, когато нямаме достатъчно гори, които да произвеждат кислород? Въздухът, който дишаме ще стане отровен.

Загуба на биоразнообразието

В следствие на обезлесяването и увеличаването на обработваемите земи множество животни губят естествения си хабитат и трябва или да се нагодят към новите условия на средата или изчезват. Загубата на биоразнообразие в световен мащаб е приела застрашаващи размери. Загубата на толкова и различни видове ще доведе до нарушения в цялостната хранителна верига. Особено обезпокоителни са процентите на изчезване на пчели. Според данни на Greenpeace за периода от 2006 г. насам са изчезнали около 40% от пчелите, които произвеждат мед за консумация в САЩ, а от 1985 г. – 25% от пчелите в Европа. А всички знаем, че пчелите са ключов момент при производството на храна, защото опрашват културите.

Загуба на вода за пиене

Само 2.5% от водата на планетата е годна за пиене. Нарастването на населението ще доведе и до нарастване на нуждите от прясна вода или достигането до т.нар. „воден стрес“. Според World Research Institute в момента повече от 37 страни в света са с висок процент на воден стрес, над 80%, което означава, че водата за селското стопанство, за пиене и водата, използвана в индустриите, е значително намаляла като количество и се очаква да намалее още повече. По-голямата част от тези страни се намират в Близкия Изток, Африка, Южна Америка и Южна Азия, но и в Европа.

Morkadis

Намаляването достъпа до питейна вода може да доведе до сериозно социално напрежение и дори конфликти в много точки по света.

Глобално затопляне и климатични промени

Нарастването на населението и всички описани по-горе последици, както и други като повишено производство на електроенергия и използване на природните ресурси например, водят до глобално затопляне и климатични промени. Повече хора означава повече храна, повече вода, повече нефт, повече въглища и съответно по-малко гори, по-малко биоразнообразие, по-малко природа. Всичко това води след себе си повишено производство на въглероден диоксид и други парникови газове, които се отделят в атмосферата и предизвикват парниковия ефект, глобалното затопляне и промените в климата.

Проблемите не са един и два, а последиците от нарастването на населението са много повече от изредените тук. Но те поставят на преден план едни от най-сериозните проблеми, които стоят пред човечеството. Различните политики, които се налагат за производство на електроенергия от възобновяеми източници, по-добро управление на водните ресурси и възприемане принципите на кръговата икономика са само част от решенията, които трябва да бъдат превърнати в действия, за да се справи човечеството с предизвикателствата на бъдещето.

В същото време обаче трябва да се работи активно и към изготвяне и прилагане на политики като семейно планиране, образование, равенство между половете и пр., които могат ефективно да доведат до намаляване на населението на планетата иконтрол над раждаемостта в някои части на планетата като Африка и Азия.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Защо тази КАРТИНА трябва да плаши човечеството до смърт

Домовете ковчези в Хонгконг – обида за човечеството?

Коя е най-голямата естествена заплаха за живота на човечеството?

5 от най-грозните черти на човечеството

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Maria Naydenova 3 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.