НАСА създава „ловци на урагани“

буря 1

Десет години след формирането на урагана Катрина в Атлантическия океан Националната космическа агенция на САЩ (NASA) разработва следващото си поколение сателити за наблюдение на урагани, които се очаква, че ще спасят живота на милиони хора.

На уебсайта си Агенцията посочва, че Cyclone Global Navigation Satellite System (CYGNSS) ще представлява „съзвездие“ от осем микросателита и ще подобри предсказването на исполинските бури чрез измервания на ветровете в близост до стената на окото на тропически циклони, тайфуни и урагани по време на цикъла им на развитие, посочва агенция „Фокус“.

CYGNSS за пръв път ще даде възможност на учените да сондират ядрото на ураганите от Космоса, използвайки както директни, така и отразени сигнали от съществуващи GPS спътници. Тези измервания ще подобрят методите за прогнозиране на движението и интензивността на ураганите. Обикаляйки около Земята и взаимодействайки помежду си CYGNSS и GPS сателитите ще предоставят обновена картина на скоростите на ветровете в цялата тропическа зона на всеки няколко часа. За сравнение, един сателит изпраща ново изображение на всеки няколко дни. Възможността за по-добро наблюдение и предсказване на резки промени в интензивността на ураганите като наблюдаваните при урагана Катрина, е от изключително значение.

Наскоро CYGNSS е преминала успешно две ревизии на NASA, получавайки „зелена светлина“ за интеграция, тестване и подготовка на микросателитите за полет. Планира се изкуствените спътници да бъдат изстреляни през 2016 година от Кейп Канаверал във Флорида, като научните операции ще започнат по време на сезона на ураганите над Атлантическия океан през 2017.

инфо: dariknews.bg

Вижте още: 

ИМА ЛИ ТОРНАДО В БЪЛГАРИЯ?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.