На Луната има над 200 пещери

луна

Освен милионите кратери, учените са открили на Луната над 200 пещери и дупки, които в бъдеще биха могли да бъдат използвани от астронавтите по време на усвояването на изкуствения спътник на Земята.

Три от дупките са били открити с помощта на японската сонда Kaguya, а останалите – с помощта на снимки от апарата LRO. Те са с диаметър от 5 до 900 м. и могат да се използват като естествен подслон при падане на температурите или при космическа радиация.

Много от дупките имат „подлунни“ преходи и пещери, които са образувани при втвърдяването на лава преди милиарди години. Вижте още: 

ХОКИНГ: СЛЕД 50 ГОДИНИ ЩЕ ЖИВЕЕМ НА ЛУНАТА И ЩЕ ИЗСЛЕДВАМЕ МАРС

инфо: http://www.cross.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.