На прага сме да открием ново измерение

измерение

Излязла наскоро научна публикация поставя възможността да бъде открито едно изцяло ново измерение, с помощта на Големия адронен ускорител (Large Hadron Collider – LHC). Експертите казват, че това събитие може да засенчи дори доказателството за съществуването на Бозона Хигс, който е бил приветстван като най-голямото откритие на XXI век.

За  момента откриването на ново измерение е само една хипотеза. Учените обаче влагат доста големи надежди и твърдят, че откриването му е много вероятно. Но нека започнем от самото начало. Причината за стартирането на ускорителя бе желанието на изследователите да идентифицират тъмната материя. Какво всъщност е това? Вселената се състои от три основни компонента: видима материя, тъмна материя и тъмна енергия. Видимата материя съставлява не повече от 5% от Вселената около нас.

На свой ред тъмната материя представлява близо 27% от Вселената, а тъмната енергия 68%. Целта на Големия адронен ускорител е да бъдат сблъскани частици с огромна скорост. С помощта на експериментите в ускорителя, учените са успели да създадат напълно нови молекули, като така доказали съществуването на Бозона Хигс. Но това не е всичко. Постигнати бяха и други открития, като например съществуването на гравитационни лещи (изкривяване на траекторията на светлината), която от своя страна се получава под въздействието на невидима маса.

Но от къде всъщност идва идеята за една невидимата маса и енергията във Вселената? Всичко започва през 1933 г., когато астрономът и физикът Фриц Цвики забелязал, че галактиките в клъстера Кома се движат в несъответствие с изчисленията на масата им. Той заключил, че това, което ги привлича, трябва да е невидимо. Нарекъл невидимата сила тъмна материя. Най-големият проблем, обаче, се крие във факта, че частиците на тъмната материя не взаимодейства с нищо, което ни е известно към  момента.

Но да се върнем към въпроса на темата. Съществува теория, която предполага безкраен брой паралелни измерения, където всичко възможно да се случва – се случва. Всички възможни версии на събитията се провеждат в друга реалност. Физиците казват обаче, че в тази теория има повече философстване, отколкото реална физика. По никакъв начин не може да се потвърди теорията, така че е лишена от науча основа. От друга страна, има и една теория, наречена струнна, която предполага наличието на 10 измерения – три пространствени, които ние преживяваме с нашите сетива, времево измерение (отворено измерение), както и още шест, които са скрити от нас.

Идеята, че вселената може да бъде изпълнена с малки черни дупки се е зародила, когато е бил направен опитът да се обясни природата на тъмната материя. Въпреки това, необходимата за образуването на такъв отвор енергия, зависи от броя на измеренията на нашия свят. Ако приемем съществуването на четири измерения, то за образуването на такива дупки би се изисквала енергия 15 пъти по-малка от максималните възможности на Големия адронен ускорител.

Така че, ако струнната теория, е правилната теория – това означава, че нашата вселена се състои от шест допълнителни невидими за нас измерения. А това на свой ред означава, че Големият адронен колайдер е в състояние да произвежда достатъчно енергия, за да се създаде черна дупка. Ако опитът не успее, ще означава ли обаче, че струнната теория не е правилната? Това би бил много погрешен извод. Учените казват, че не е взета под внимание цялата гама от променливи, като например квантовата деформация на времевото пространство.

В началото на публикацията споменахме, че според експертите нивото на енергията, необходима за производството на една черна дупка е много по-малко, отколкото се предполага от струнната теория. Въпреки това, то е два пъти размера на нивото на енергията, която до сега е била използвана в Големия адронен ускорител. Максималната му способност са 14 TeV (тераелектроноволта), а до сега учените са пускали колайдера до 5.3 TeV. Експертите смятат, че нивото на енергия от порядъка на 11.9 TeV вече ще бъде напълно достатъчно за производството на черна дупка. Това означава, че ако бъде решено да се отключи пълният потенциал на устройството, то със сигурност трябва да бъде в състояние да произведе черна дупка, която всъщност е едно ново измерение!

инфо: delo.bg

Вижте още: 

РАЗЛИЧНИТЕ ПАРАЛЕЛНИ РЕАЛНОСТИ И МНОГОБРОЙНИТЕ ВЕРСИИ НА АЗА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. bozho 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.