Невероятните археологически разкрития за филистимците

4

Днес повечето хора считат, че филистимците не са нищо повече от символи в библейските истории. Те съставлявали народа, водил дълги и кръвопролитни войни с античните евреи. Голиат, който се изправил срещу Давид, също бил филистимец. Също така те били народът, владеел Палестина преди идването на Самсон и народа му.

За повечето хора днес филистимците са повече част от легендите, отколкото част от действителната история. С напредъка на археологическата наука експертите откриват все повече данни, които разкриват отдавна забравените факти за този велик някога народ.

Все повече се вижда, с осветляването на миналото им, че филистимците са играли много по-голяма роля за историята, отколкото някога сме предполагали.

Филистимците и морските народи

През 12-ти век преди новата ера в източното Средиземноморие се появили нови хора, които станали известни като морските народи. Появата им предизвикала истински апокалипсис и сложила край на редица велики цивилизации. Дълго време никой не знаеше какво е станало с тези свирепи воини. Това обаче се промени в края на миналия век, когато бе открит архив с древноегипетски папируси, където за морските народи се говори като Peleset или хулиган. Много от учените смятат, че именно от тук произлиза и името филистимци.

Напреднала технология

Документи, описващи нашествията на морските народи, ги описвали като непобедими воини. Анализи показват, че те имали военни технологии далеч по-добри от всичко, което виждали цивилизациите от стария свят. Според учените те докарали желязото на Стария континент и сложили край на бронзовата епоха.

Билките на филистимците

Освен нови оръжия филистимците донесли в Европа и Близкия изток някои нови култури. Според изследвания след тяхно заселване в различни части на Средиземноморието започнали да се отглеждат над 70 вида нови растения. Някои от тях днес изглеждат като неразделна част от живота ни. Благодарение на тях днес използваме кориандър, кимион, дафиново дърво и не на последно място – опиум.

Те донесли със себе си тъмни векове в Европа и Близкия изток

Разорението, причинено от експанзията на морските народи, хвърлило Източното Средиземноморие и Близкия изток в тъмна ера. Градове и цели империи били сравнени със земята. Цъфтящата някога търговия и културният подем замрели. Цели 200 години били необходими, за да се възстанови регионът. Това станало близо 80 години след като египетският фараон Рамзес II успял да пороби и до голяма степен избие филистимците.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.