Безценни археологически находки, унищожени от идиоти

Има много добри причини за унищожаването на ценни реликви от древна култура. Може би зловещият образ на божество с лице на октопод, издълбано в парче камък, което сте намерили докато сте били за риба, е оцветило сълзите ви в черно и е направило жена ви стерилна, така че е време да му видите сметката с чука.

Но да разрушиш 4000-годишен дворец, защото градът се нуждае от две аптеки за по-голямо удобство? Или пък да напишеш паролите си за Twisted Metal 2 на гърба на ръкопис от Мъртво море, защото са ти свършили празните листове? Такива неща наистина се случват. Ето някои от най-лошите причини, заради които са унищожавани безценни артефакти.

1. Древни китайски гробници са разрушени, за да се построи IKEA

2

През 2007г строителни работници в Нанжинг, Китай, откриват 10 украсени семейни гробници, датиращи от трети век и като казваме „откриват“, имаме предвид, че са ги изравнили със земята, за да направят място за IKEA.

Гробниците, всяка изградена от зелени тухли и декорирана с ярки рисунки, са били скрити под земята, докато горната им половина не е отсечена като Денис Хопър в „Скорост“ от група работници, които трябвало да направят място за богатите чичковци, където да построят ужасен нов магазин на IKEA. Една от гробниците е пробита централно от багера, раздробявайки 2000-годишния саркофаг вътре. Безценните артефакти вътре са били или направени на прах, или оставени в пръстта и дъжда да бъдат откраднати от мародери.

Още повече, че има закони, които се предполага, че защитават безброй исторически сгради в Китай от обири, повреди или събаряне от частни индустриалци и корпорации за милиард долари. Китай обаче и пет пари не дава за нещо, което не носи печалба, така че тези закони се прилагат „избирателно“, ако ли не и въобще.

Освен това повечето компании просто си плащат глобата за разрушаването на парче история, вместо да се спре строежа на поредния магазин върху остатъците от древни династии. Така например част от Китайската стена, която знаете като едно от най-известните неща на света и единственото построено от човека нещо, което се вижда от космоса, е била разрушена, за да се направи място за завод, така че може да си представите колко внимание се обръща на 10 древни гробници с хора, за които никой не е чувал.

Археолозите се опитали да убедят шведския мебелен гигант поне да забави строежа, за да могат да опишат и съхранят артефактите. Излишно е да казваме, че IKEA са отворили новия си магазин точно на време година по-късно.

2. Археолог самозванец взривил древна Троя

3

Независимо дали сте достатъчно аристократичен (да се чете: без приятели), за да сте чели Илиада, или сте я гледали на филм, в който Брад Пит показва много и не носи гащи, вероятно сте чували за древния град Троя. Хайнрих Шлиман, самопровъзгласил се археолог от 19 век, също бил чувал за Троя и в търсенето на руините, той без да иска ги взривил.

Шлиеман решил, че е открил Троя в модерния турски град Хисарлик. Проблемът бил, че Хисарлик всъщност се състоял от около девет града един върху друг. Това се забелязва често при древните градове – хората идват, изравняват стария град и строят върху него.

Самозванецът бил решен да копае през всичко това, докато не открие нещо от Троя. Екипът му взривявал динамит в пластовете история, докато не открил това, което според него било съкровището на цар Приам – бижута и артефакти, погребани дълбоко под Хисарлик, където според него бил Троя. Шлиеман и неговата съпруга тогава геройски изнесли артефактите от Турция, понеже, ако Индиана Джоунс ни е научил на нещо, то е, че точно така действа археологията.

Оказало се обаче, че съкровищата, които Шлиман изкопал (имаме предвид „откраднал“) изобщо не са от Троя. Били от град 1000 години по-стар от Троя, което означавало, че се намирали под града от епичната поема. Така с неговите „изкопни“ работи, Шлиман взривил Троя, разпръсквайки я из хълмовете наоколо, като котка, която си рови в тоалетната. Той толкова добре унищожил Троя, че истинските археолози и професори все още се оплакват за това 140 години по-късно.

Morkadis

3. Кръстоносците претопили стотици гръцки статуи, за да си направят монети

4

По време на Четвъртия кръстоносен поход през 1204г, армия от кръстоносци се отклонили по пътя си към Свещената земя и се озовали да плячкосват Константинопол, въпреки факта, че Константинопол си бил доста твърдо християнски град (все едно батальон американски войници да превземат Сандъски, Охайо, на път за Ирак). Това е защото кръстоносците били пълни кретени и не се държали като нормални човешки същества.

Константинопол бил източната столица на Римската империя в продължение на някакви си 900 години, следователно градът бил пълен с гръцко и римско изкуство, включително стотици древни бронзови статуи на богове и герои от митологията. Кръстоносците претопили всяка една от тях, за да си направят монети.

Считайки, че кръстоносците планирали инвазия през половината познат свят с единственото намерение да заличат всички нехристияни и тяхната култура, опазването на метални статуи разбираемо не е било високо в списъка им с приоритети. Освен това бронзът е бил доста ценен по онова време, така че тези статуи са щели да бъдат унищожени така или иначе. Представете си група модерни войници, които се натъкват на древен храм на забравена религия, пълен с идоли от платина и диаманти – тези неща ще висят от верижки и ще се въртят на джантите на колите преди да сте мигнали.

Не казваме, че унищожението е по-малко трагично или глупаво – а само, че предвид обстоятелствата, в общи линии е било неизбежно.

4. Саудитска Арабия унищожава свещени мюсюлмански места, за да строи хотели

5

Броят на мюсюлманите, които всяка година отиват да се молят в Мека, се е увеличил драстично през последните няколко години и вече достига до 3 милиона души. Хора, които все трябва да отседнат някъде. Отговаряйки на предизвикателството, предприемачите в Саудитска Арабия разрушили почти целия град, за да направят място за хотели – решение, което открили в книга с парадокси, която погрешно взели за енциклопедия с най-добрите идеи на света.

Кралската часовникова кула в Мека е най-високият хотелски комплекс в света, който се издига над Кааба като казино в Лас Вегас. Около 95% от сградите в Мека, повечето на поне 1000 години, са били унищожени през последните 20 години, за да се модернизира града и да се направи място за големия брой поклонници.

Това включва въпросният хотел, който седи върху МОЛ-ове, които пък са върху руините на отоманска крепост от 18-ти век, понеже нищо не крещи „свещен град“ повече от висок замък тип Дисниленд.

До голяма степен проблемът идва от официалната религия в Саудитска Арабия, която е стриктна интерпретация на исляма и смята всички реликви и исторически значими религиозни структури за форми на идолопоклонничество. От там нататък се оказва, че страната не се нуждае от извинение да руши древни джамии и забележителности, а след като парите са най-хубавото нещо на света, те изравняват със земята всичко, което могат да обменят за капитал и печалби.

5. Възрастна жена „реставрира“ безценна фреска като я унищожава

6

Едва ли сте изтървали историята за 80-годишната Сесилия Гименез, която била енориаша и доброволец в църквата в Боржа, Испания. В един момент Гименез забелязала, че фреската от 19-ти век с образа на Исус в нейната църква е започнал да се лющи. Бил повреден от влагата през годините и част от боята вече липсвала. Добрата старица решила да спести пари на църквата за реставрация като собственоръчно унищожи картината.

Гименез, въоръжена единствено с добри намерения и четка, се опитала да възстанови образа на Исус, но резултатът бил руска баба насред трансформацията й във върколак. Когато полицаите видели за какво става въпрос, първоначално помисли, че става въпрос за вандализъм, защото само заклети врагове на християнството и пристрастени към наркотиците тийнейджъри биха нарисували Исус с такава странна брада. Просто нямало начин това да го е сторил някой, който не се опитвал нарочно да бъде задник.

Скоро обаче Гименез си признала, че е отговорна за маймунския Исус, но настояла, че е рисувала посред бял ден и с разрешението на свещеника. Църковните служители не се съгласили и казали, че не знаят за „реставрацията“. Май сме съгласни с тях, считайки, че е малко вероятно Гименез да е била там с дни и дори седмици, без някой да погледне през рамото й да я прогони завинаги.

6. Садам Хюсеин е строил Вавилон с неговото име и облик навсякъде по него

7

Вероятно сте чували за Вавилон, древният град от третото хилядолетие преди новата ера, известен с Вавилонската кула, Висящите градини и онези песен от Дейвид Грей. Това е една от най-ценните разкопки в историята – все пак там е било едно седемте чудеса на света и доколкото знаем може да крие всякакви страхотни неща. Защо до колкото знаем ли? Ами защото само четвърт от него е разкрита, понеже Вавилон се намира в днешен Ирак, а Садам Хюсеин е забранявал достъпа до него през последните 30 години, за да може да премени града по собствения си облик.

И нямаме предвид, че е построил мини версия на града до басейна си. Той буквално престроил Вавилон върху оригиналния град. Хюсеин наредил към руините да се направят допълнения, а някои секции да се изградят изцяло наново, използвайки модерни тухли, гравирани с неговото име и фрази като „Садам Хюсеин, пазител на Ирак, изгради наново цивилизацията и Вавилон“. Може да забележите, че единственият факт в това изречение е името на Садам.

Той реконструирал портата Ищар, която служела като вход на града и поставил своя образ до този на вавилонския владетел Навуходоносор. Няколко нови сгради, включително един от дворците на Хюсеин, с които той изпитвал нуждата да нашари цял Ирак, все едно са веригата МакДоналдс, също били построени върху руините. Промените (тук искаме да кажем „плюенето върху историята“) били толкова драстични, че комитетът на Световното наследство на UNESCO изключи Вавилон от списъка си. В общи линии светът обяви, че Вавилон, най-легендарният град в историята, вече няма никакво историческо значение.

Добрата новина е, че нахлуването в Ирак през 2003г спря плановете на Хюсеин за още подобрения по града. Лошата новина е, че американските и полските военни сили след това са си построили база върху Вавилон, прокопавайки шахти за горивни резервоари през слоевете артефакти. Построили са също и площадка за хеликоптери точно до руините, което е като да духаш открити кости от динозавър с машина за духане на листа, пълна с чакъл. Макар че, ако трябва да сме честни, ако тогава имаше хеликоптери, Навуходоносор 100% щеше също да си има площадка.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Kostadin Dulgerov 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.