Необяснената гибел на маите

маитеСъществуват много предположения за причините, довели до гибелта на цивилизацията на маите. Едно от тях набира популярност през последните години – че причината е продължителна суша.

В подкрепа на тази теория идват резултатите от американско изследване, според което обяснението се крие във Великата синя дупка – прочутата подводна пещера в Белиз, предаде ЮПИ.

От 300 до 700 г. от новата ера маите владеят полуостров Юкатан. След четири столетия на развитие и напредък в различни области мезоамериканската цивилизация запада и в крайна сметка изчезва.

Анализ на минерални проби от седименти в пещерата в Белиз, известна като Великата синя дупка, входът към която наподобява идеален син кръг, както и от съседни лагуни, показва, че полуостров Юкатан е бил засегнат от екстремна суша между 800 и 900 година от новата ера.

Климатичното бедствие слага началото на края на древната цивилизация. Маите се преместват на север, където обаче ги сполетява друга тежка суша и окончателно погубва това, което е останало от древната цивилизация.

Тежките суши неминуемо са съпътствани от глад и безредици, обясняват авторите на проучването от университета Райс. Специалистите допускат, че древните засушавания са принудили маите да прочистват все повече площи за земеделие и дейността им е довела до сериозно обезлесяване.

инфо: БТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.