Неподозирани истини за Титаник, които ще ви изумят

Фактите и легендите около потъването на Титаник отдавна се преливат в една непрестанна върволица от пъстри и колоритни истории. Тук сме събрали някои от неподозираните истини, за които дори най-големите фенове на кораба не подозират:

Бюджетът, който е даден за направата на филма Титаник, е бил в пъти по-голям от този за направата и обзавеждането на самия кораб.

Титаник наистина е имал четири комина, които са се превърнали в емблематични. Реално обаче само един от тях е работел. Останалите три са изградени само за да изглежда корабът по-внушителен.

Най-хубавата каюта в първа класа е била на цена от 4 350 долара. Пътниците от втора класа трябвало да платят по 1 750 долара, за да станат част от историческото плаване. За най-бедните цената била 30 долара за място.

На кораба не е правена тренировка за употребата на спасителните лодки. Тя е била насрочена за деня, в който Титаник потъва.

Освен хора сред оцелелите от трагичното събитие има и две кучета.

На борда на Титаник не е имало нито една котка. Това е твърде странно, тъй като в онези години се е смятало, че пухкавите любимци носят добър късмет на моряците. Освен това те са се грижели на палубите да не пъплят гризачи.

Един от оцелелите на кораба е главният пекар. Преди сблъсъка той е изпил толкова много алкохол, че ледените води не успели да засегнат сгорещените му органи.

В човешката история Титаник е единственият океански лайнер, който е потънал в резултат на сблъсък с айсберг.

Корабът потъва напълно за 2 часа и 40 минути след сблъсъка с ледената планина.

Ако капитанът бе получил съобщението за айсберга 30 секунди по-рано, катастрофата щеше да се избегне. Всъщност, времето от забелязването на плаващата ледена планина и сблъсъкът е малко над 30 секунди.

Повечето от спасителните лодки не са били натоварени в пълния си капацитет. Ако правилото във водата да се спускат само пълни лодки бе спазено, нито един пасажер нямаше да загуби живота си в ледените води.

Дължината на Титаник е почти колкото височината на Емпайър Стейт билдинг – сградата в Ню Йорк, считана за едно от Седемте чудеса на модерния свят.

Айсбергът, сложил край на пътуването на величествения кораб, е започнал смъртоносния си път през 1000 г. преди новата ера.

Morkadis

Общо 13 са двойките, които са празнували медения си месец на лайнера.

На Титаник не е съществувала каюта с номер 13. Тази практика се прилага и днес в много страни що се отнася до номерациите на хотелски стаи или седалки в самолетите. Все още битува мнението, че числото носи лош късмет.

Установяването на самоличността на 15 пътника е било изключително трудно, тъй като те са пътували под фалшиви имена. Един от тях е отвлякъл детето си, а друг е излъгал за данните си, за да се настани в първа класа, при условие че имал билет за втора.

900 тона – толкова е общият товар на кораба. На всеки 24 пътника са се падали по 53 000 литра питейна вода и 825 тона въглища.

През 1898 година излиза книгата Futility, превеждана като Напразно, Безсмислено или Безсилие. В нея английският писател Морган Робъртсън разказва за най-големият кораб, строен някога. Той го нарича Титан. Корабът се определя като непотъващ преди пътуването, но се сблъсква с айсберг и потъва в студена априлска нощ. На 15 април 1912 година същата съдба застига Титаник.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Оцелели от Титаник: Не ледник, а експлозии го потопиха!

Жената, преживяла корабокрушенията на Титаник, Британик и Олимпик

Гигантски суперорганизъм поглъща „Титаник”

Титаник продължава да изпраща сигнал за бедствие на всеки шест години

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.