Неразгаданите тайни на пустините (част 1)

Изглежда, няма нищо интересно в безкрайната пустиня. Но всъщност сред необятните пясъци се крият някои от неразгаданите тайни в света.

Мъртви градове, за които няма нито едно споменаване в историята, паметници, изобразяващи напреднали древни знания, аномални артефакти – всички тези загадки на пустините тепърва предстои да се разгадаят от човечеството.

Кръговете на феите

1

По цялата Намибска пустиня са разпръснати милиони равномерно разположени кръгове. Техните краища са обрасли с трева с височина до коляното, но вътре в кръговете нищо не расте, дори ако там се постави плодородна почва.

Тайната, заобикаляща произхода на тези кръгове, е породила множество теории в продължения на десетилетия, но нито една от тях не е била доказана. Учените смятат, че тези кръгове се явяват следствие от работата на термитите, от къпане на щраусите и зебрите в пясъка, на израстването на отровни растения и гъби или просмукване на газове изпод земята.

Повечето подобни кръгове на феи се появяват в пустинята Намиб на 1800-километров участък до Капската провинция в Южна Африка. Размерите на кръговете на феите се колебаят от 2 до 20 метра, а след 75 години те изчезват. Какво ги кара да изчезват? Също никой не знае.

Странните гробове

2

В Долината на царете, в същия некропол, където били открити останките на Тутанкамон, наскоро се разкрила 3000-годишна загадка. През 2005 година била открита варовикова камера, в която се съхранявали 28 огромни съда и седем саркофага.

Всички саркофази били стриктно запечатани, а някои от тях – украсени с жълти лица. Но в нито един от тях не били открити останки – те и съдовете били пълни с парчета керамика, камъни, пръст, дървета и прах, използван при мумифицирането.

Един от саркофазите дори бил поставен в друг. Защо е било направено това, е загадка. Има теории, че странното съдържание са отпадъци от балсамации, но защо е трябвало да ги запечатват в саркофази и съдове и да ги поставят на мястото, където се провеждали царски погребения, е неизвестно.

Изхвърляне на газове

3

През 2003 година спътник за измерване на нивото на метан открил смъртоносен облак от този парников газ по време на преминаване над географската област Четирите ъгъла – област, където се пресичат щатите Колорадо, Ню Мексико, Аризона и Юта.

Morkadis

Нещо изпускало шокиращо количество метан, равно на 10 процента от годишните емисии на този газ във всички щати на Америка. Подобен феномен продължил шест години, а след това тайнствено спрял. Изследователите и до днес се опитват да открият източника на огромното количество метан – газ, който оказва по-голямо влияние на глобалното затопляне, отколкото въглеродния диоксид.

Сирийските руини

4

В пустините на Сирия има руини, по-стари от пирамидите. Те се явяват последни остатъци от загадъчен гад, разположен на 80 километра от съвременен Дамаск. Оказва се, че основаният преди 5000 години древен град Дамаск е по-млад в сравнение с тези руини.

През 2009 година археологът Робърт Мейсън провеждал разкопки в сирийски манастир, построен в четвърти или пети век, когато открил необичайни гробници и каменни редици и кръгове. Мейсън открил и подобни на стени образувания, които нарекъл „пустинни змии“, и скални капани, в които вероятно са улавяли газели и други животни.

Парченца каменни оръдия, открити в непосредствена близост до тези структури, позволили на Мейсън да определи възрастта на находките – между 6000 и 10 000 години. Първите пирамиди и Великата пирамида в Гиза, както се смята, са построени преди около 4500 години. Кой е построил този град и къде е изчезнал?

Поради войните и периодичните конфликти в региона е невъзможно да се разследва по-подробно тази пустинна загадка.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

6 ИСТОРИЧЕСКИ НАХОДКИ, КОИТО ОСТАВАТ ЗАГАДКА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.