Нефертити може да е в гробницата на Тутанкамон

нефертити

Британският египтолог Никълъс Рийвс изказа предположение, че в гробницата на Тутанкамон има тайна камера, където е била погребана Нефертити, съобщава сайтът Artprice.

Вероятността такава камера да съществува е 90%. Рийвс, който твърди, че Нефертити е погребана именно в нея, обяви новината на съвместна пресконференция с министъра по въпросите на паметниците на културата на Египет – Мамдух ел Дамати.

Първоначално бе съобщено, че съществува 60% шанс зад стените на гробницата на Тутанкамон да има скрита камера. Сега обаче, след като са отчетени първите резултати от сканирането, вероятността от наличието на скрита камера нарасна на 90%, информира Мамдух ел Дамати.

През есента Египет огласи амбициозен проект, който цели да бъдат разкрити загадки, свързани с египетските пирамиди – Хеопсовата и Хефреновата в Гиза, както и двепирамиди в Дашур, южно от Кайро. Сред поставените задачи е да се хвърли светлина върху начина, по който са построени пирамидите, и да се изследва гробницата на Тутанкамон в Долината на царете в Луксор. В осъществяването на проекта участват египетски, френски, канадски и японски експерти.

„В рамките на проекта започна първият експеримент, при който се прибягва до инфрачервена термография, за да се изследва температурата на стените на гробницата на Тутанкамон“, поясни по-рано този месец Мамдух ел Дамати. „Предварителният анализ показа различия в температурата на отделни части на северната стена. За да се потвърдят първоначалните резултати, ще бъдат извършени нови изследвания. Целта е да се установи със сигурност коя част от стената е с различна температура“, посочва той.

Ако чрез проучванията бъде намерена скрита камера в гробницата на Тутанкамон и бъде доказано, че там е погребана Нефертити, това ще е „откритието на 21 в.“, заяви Мамдух ел Дамати.

инфо: БГНЕС

Вижте още: 

ВЛАДЕТЕЛИТЕ НА ДРЕВЕН ЕГИПЕТ – ИЗВЪНЗЕМНИ?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.