Никой не знае кой е построил мрежата от подземни тунели в Южна Америка

6

Цяла мрежа от подземни тунели в северната част на Южна Америка вече десетилетия наред кара геолозите да си задават въпроси около евентуалните създатели на тези тунели.

Те са стотици и са достатъчно големи, така че хората да могат да се разхождат прави в тях. Геолозите обаче са категорични, че не са резултат от естествен процес.

Тунелите са наречени палеобурруп и най-вероятната теория е, че са изкопани от вече изчезнал вид ленивец.

Терминът е въведен от Хайнрих Франк, професор във Федералния университет в Рио Гранде до Сул, в Бразилия, който в началото на 90-те години на миналия век попада на строителна площадка в град Ново Хамбурго и попада на първия подобен тунел.

Въпреки че терминът не е въведен официално, много учени го използват, тъй като подобни тунели се откриват и на други места по света. Само изследователят Хайнрих Франк е открил повече от 1500 от тях близо до Рио Гранде.

Част от тунелите имат разклонения от десетки метри. Най-големият е с дължина от 609 метра, височина от 1.8 метра и широчина, която достига до 1.5 метра.

Изчислено е, че близо 4000 метрични тона за изкопани от хълмовете, за да се създаде само един от тунелите. Очевидно това е работа на не едно или две животни, а на няколко поколения, посочва Amusing Planet.

Изследователите се обединяват около мнението, че огромните ленивци, които най-вероятно са построили тези тунели са били с големината на съвременните слонове.

Те би трябвало да са най-големите сухоземни бозайници след мамутите, които са обитавали планетата ни преди 10 000 години.

Но дори да се стигне до категоричен извод за създателите на тунелите, въпросът за тяхната функционалност в Древността все още остава отворен.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.