Нови доказателства карат учените да преосмислят теориите си за това, как се е появила Луната

луната

В продължение на десетилетия учените дебатират как ли би изглеждало, ако парче от Земята се е “отчупило” и е оформило нашата Луна преди около 4.5 милиарда години.

Сега ново химическо доказателство насочва науката в посока на теорията, че събитията са били всъщност много по-бурни, отколкото сме предполагали. Учените описват удара, който е “освободил” Луната като използват метафората “чук, ударил пъпеш”.

В науката е установена теорията, че Луната някога е била част от Земята преди да бъде откъсната и изпратена в орбита, но точните обстоятелства, при които се е случило това оставаха неясни. Досега популярната теория, че обект с размерите на Марс (наричан от учените Тея)е ударил тогава формиращата се Земя, около 20 до 100 милиона година преди да се оформи Слънчевата система. Но химически анализи на лунни мостри, донесени на земята от мисиите Аполо показаха, че земята и лунната скала са почти еднакви химически.

Астрономът Лорън Гръш коментира новата хипотеза: “Колизията, която е формирала Луната не е била с ниска енергия изобщо. Напротив, ударът е бил изключително мощен и е пулверизирал повечето от Земята и другото тяло, превърнало ги е буквално в изпарения. От този удар Земята и другото космическо тяло са се смесили заедно в една гигантска много плътна “атмосфера”. Тази атмосфера се е охладила и кондензирала в това, което днес имаме като нашата планета и нейния спътник.”

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.