Нюрнбергски кодекс – пълен превод

Снимка: otizvora.com

Да напомним на псевдомедицинските фашисти, които не е задължително да са само лекари, за какво рано или късно (но все някога на този или онзи свят) ще бъдат съдени, пише otizvora.com

Пълен текст на Кодекса

Първи международен кодекс за провеждане на експерименти с хора, Нюрнберг, август 1947 г., съставен в резултат от медицинския фашизъм на нацистите през Втората световна война

1. Доброволното съгласие на отделния субект е абсолютно необходимо. Това означава, че участниците в изследването:

– следва да бъдат законно упълномощени да дават съгласие;

– следва да имат право на свободен избор;

– трябва да дадат съгласие, без срещу тях да се използват елементи на намеса или употреба на сила, манипулация, измама, натиск, изкривяване на информация, или друга скрита форма на принуда или насилие;

– трябва да притежават достатъчно информация и да разбират същността на представената им информация, за да могат да вземат решение за съгласие в контекста на достатъчно познания за проучването.

Последната точка изисква, преди субектът на експеримента да вземе положително решение, да му бъдат разяснени:

– същността, основните етапи, продължителността и целите на експеримента;

– методите и средствата за провеждане на експеримента;

– всички неудобства и вреди, които могат да се очакват в разумни граници в хода на експеримента;

– влиянието, което може да бъде упражнено върху психическото или физическото здраве на човека в процеса на неговото участие в експеримента.

Задължението и отговорността за получаване на законно съгласие се възлагат на всяко лице, което информира, насочва или набира лица за експеримента. Тези лични задължения и отговорност за тяхното неизпълнение не могат да бъдат прехвърлени на друго лице.

2. Експериментът трябва да доведе до очакваните плодотворни резултати в полза на обществото, които не могат да бъдат получени чрез използване на други методи или средства. Резултатите не трябва по своя характер да бъдат случайни или излишни.

Morkadis

3. Експериментът трябва да бъде разработен и базиран на резултатите от предварителни проучвания върху животни и познания за естеството на заболяването или други изследователски проблеми, така че очакваните резултати да оправдаят провеждането на експеримента.

4. Експериментът трябва да се провежда по такъв начин, че да се избегне ненужно физическо и морално страдание и наранявания.

5. Експериментът не трябва да се провежда, ако априори има основание да се смята, че може да настъпи смърт или субектът да понесе необратимо увреждане на здравето, водещо до осакатяване; освен, може би, онези експерименти, при които лекари, които провеждат експеримент, действат като субекти на изследването.

6. Степента на възприемания риск никога не трябва да надвишава границата, определена от хуманитарната значимост на проблема, който експериментът трябва да реши.

7. Трябва да се осигури подходящо обучение и подходящо оборудване, за да се защити субектът на експеримента от нараняване, увреждане или смърт.

8. Експериментът трябва да се провежда само от квалифицирани учени – специалисти. Най-високата степен на предпазливост трябва да се упражнява на всички етапи от експеримента от тези, които организират или провеждат експеримента.

9. По време на експеримента лицето-субект трябва да бъде свободно да избира: да участва в експеримента до края или докато субектът постигне такова физическо или психическо състояние, когато продължаването на експеримента му изглежда невъзможно.

10. По време на проучването отговорният изследовател трябва да бъде готов да спре провеждането на експеримента на всеки етап, ако има основателни причини да смята, че продължаването на експеримента може да доведе до нараняване, увреждане или смърт на субекта в експеримента.

Източник: The Nuremberg Code (1947), Mitscherlich A, Mielke F., Doctors of infamy: the story of the Nazi medical crimes. New York: Schuman, 1949: xxiii-xxv.

* * *

Кратко пояснение

Медицинският фашизъм и съпътстващият го Ковидален култ маршируват върху целия Нюрнбергски кодекс и трамбоват ВСЯКО ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ – както във връзка с диктатите за маските, така и за експерименталните „ваксини“, но също и чрез „лечението“ с не по-малко експерименталните коктейли, включващи доказани отрови като ремдесивир.

Важно е да се уточни и че един ден, съгласно Нюрнбергския кодекс, няма да бъдат съдени само Фатмаци, Ботокси, Кацаровци, Симидчиевци, Кунчевци, Катранджиевци, Кожухарки, Гломби и прочие фармацевтично-индуцирани тромби. Няма специален закон само за лекари, ако можем да наречем така съвременните Менгелета. Такива Кодекси и Конвенции засягат всички:

– журналисти и издатели;

– работодатели;

– декани на университети и директори на училища;

– прости математици и политици; представители на „изкуството“ и всевъзможни лица, подбрани да обслужват пропагандата на патологизирания тоталитаризъм.

Изобщо всеки, упражнявал дори минимален натиск за участие в (псевдо)медицински експерименти, особено ако волно или неволно е спестил на вербуваните информация за рисковете и същинските цели на експеримента. Невежеството не е оправдание нито по светските, нито по Божите Закони. Както и при предишните Нюрнбергски процеси, не подлежат на уважание и неизбежните оправдания:

„Просто си вършех работата…“ и „Само изпълнявах заповеди…“

Престъпването на Нюрнберския кодекс предвижда и смъртно наказание. Дали в една бъдеща Европа, когато рано или късно ще се проведат следващите Нюрнбергски процеси, ще има смъртно наказание, не знам. Съмнявам се. Но знам, че не бих искал да съм на мястото на хуманоидите, които ще минават на конвейер през подсъдимата скамейка и завинаги ще останат с мутрите, имената и загубените си души от грешната страна на човешката история.

Иван Стаменов
08.09.2021 г.

източник: otizvora.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.