Няколко любопитни факта за любовта и сватбите в България

сватба

Според 8-годишно проучване на двойки от различни нации и вероизповедания, проведено от учените на Харвардския университет, уредените бракове в XXI век имат 80% по-голям шанс да просъществуват от тези по любов.

Броят на разводите в Арабския свят, Египет и Индия е с 98% по-нисък в сравнение със западния свят.

Там младите двойки нямат право не само да изберат партньора си, но и да го напуснат и за да търсят любовта другаде.

На другия полюс е моделът за връзка на модерния западен човек.

Забързано ежедневие, фокус върху кариерата, огромно разнообразие от възможности и типове връзки, пълна свобода в избора на партньор, липса на морални ограничения за вида връзка, егоцентрично отрицание на ежедневните компромиси и непрекъснато нарастващо очакване, че зад ъгъла чака по-подходящия избор.

Затова в модерния западен свят осъществяването на пълноценна връзка става все по-трудно, броят и продължителността на обвързаността намаляват драстично, докато броят на разделите и разводите расте в обратна пропорция, отношенията стават все по-странни, а темите табу в любовта – все по-малко.

Най-голямата регистрирана възрастова разлика между младоженци е на малайзийски граждани. 20-годишната булка казва “да” на своя 103-годишен избраник.

Рекордът за най-много бракове се държи от американка. За 88 години живот тя сключва 29 брака, като най-краткият от тях продължава 19 дни, а най-дългият- 7 години.

За двойката с най-продължителен брак се смятат двама китайци. Техният брак продължил цели 90 години, а следите от него са общо 60 деца, внуци и правнуци.

В България този рекорд се държи от патриархална двойка от Драгоман, които са заедно цели 80 години.

Поради застаряване на населението в България, 2013 г. е рекордна за отбелязване на златни сватби. Само в Харманли в Деня на християнското семейство 27 двойки отпразнуваха едновременно 50-годишния си юбилей.

Средният брой сватби в България през последните 5 години варира около 30 хил. на година, което е с 60% по-малко от броя на сватбите преди 20 години.

Най-често мъжете предлагат брак по коледните и новогодишни празници. В последните години се наблюдава тенденция кавалерът да коленичи с пръстен пред своята избраница и на 14 февруари.

Най-много българи се женят през месец май, а следващият най-предпочитан е септември.

Най-много разводи са регистрирани при хора на възраст между 40 и 49 години. На тази възраст са прекратили своя брачен съюз 39.6% от мъжете и 31.4% от жените.

Morkadis

Най-много бракове на глава от населението се сключват в Кърджали, а най-малко- във Видин. За изминалата година във Видинска област са регистрирани само 146 брака.

България е на последно място по индекс на щастие и брой сключени бракове в Европейския съюз – два факта, които сигурно имат връзка помежду си.  За сметка на това страната ни е на първо място по брой на извънбрачни деца.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

РИТУАЛИ И СУЕВЕРИЯ, СВЪРЗАНИ С БЪЛГАРСКАТА СВАТБА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.