Оазисът Гадамес: перлата на пустинята

1

Гадамес, известен като Перлата на пустинята, е оазисен град в окръг Налут на региона Триполитания в югозападната част на Либия.

Той е един от най-старите градове в Сахара и изключителен пример за традиционно селище.

2

В момента има население от около 10 000 души, предимно бербери, които живеят в плътно скупчени традиционни къщурки, направени от кал, тухли и палмови листа, които, скупчени заедно, изглеждат като пчелна пита.

Къщите разполагат с типична вертикална архитектура – приземният етаж е използван за съхраняване на продуктите, следва етажът за семейството, а в горната част се намират открити тераси, които са запазени за жените.

3

Покривните пътеки позволяват на жените да се движат свободно, скрити от мъжете. Надвисналите структури покриват алеите между къщите, създаващи почти подземна мрежа от канали.

4

Първите сведения за Гадамес датират от римския период, когато селището е известно като Сидамо – укрепен град, датиращ от първи век преди новата ера.

Днес това е един малък оазисен град, разположен в непосредствена близост до палмови гори. И въпреки че няма нито една оцеляла сграда от древността, архитектурният му стил разграничава Гадамес от другите градове в Сахара.

Подсилените външните стени на къщите в покрайнините на града формират крепост, която е пробита тук-там от врати и бастиони.

5

Старата част на града е обявена от ЮНЕСКО за световно наследство през 1986 година.

инфо: profit.bg

Вижте още: 

МИСТЕРИЯТА НА ИНДИЙСКОТО СЕЛО КУЛДАРА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.