Островът – призрак, който преди беше най-гъстонаселеното място на Земята

pixabay.com

Хашима е изоставен остров в Източнокитайско море, разположен на 15 километра от японския град Нагасаки. В страната получава второто име – Гунканджима, което означава „крайцер“. От морето този остров прилича на военен кораб.

До началото на XIX век Хашима е парче от скали, обрасло със зеленина. Там птиците си свивали гнезда и само от време на време рибари от съседния остров Такашима го използвали като временно убежище. Първоначално площта му била 1 кв.км.

През 80-те години на миналия век на острова е намерен въглищен депозит и Хашима е заселен. След това Япония преживява мощна индустриализация и въглищата са ценен ресурс. Първата мина в Хашима е основана през 1887 г. от семейния клан Хукахори. След 10 години голямата японска промишлена корпорация „Мицубиши“ купува острова за 100 000 йени. Хората започват активно да изследват природното богатство на Хашима. През 1895 г. компанията открива мина с дълбочина от 199 метра, а година по-късно – още една. Лабиринт от подземни и подводни работи, чиято дълбочина достига 600 метра под морското равнище, образува под Хашима и околните води на острова.

pixabay.com

Така парче скала се превръща в голям индустриален център. В допълнение към мините са построени военни заводи. От 1943 до 1945 г. китайците и корейците са принудени да бъдат водени в Хашима, за да работят в подводните въглищни мини на Mitsubishi Corporation. Много от тях почиват от тежките условия на труд. Следващите 50 години островът се превръща в едно от най-гъсто населените места на Земята. През 1959 г. населението му наброява 5 259 души. С течение на времето вкаменелостите започват да изсъхват, мините стават все по-малки. През 1974 г. хората напускат работническия лагер, оставяйки го в средата на морето. Последният жител на Хашима стъпва на палубата на кораба, напускайки острова на 20 април 1974 г.

В продължение на много години посещението на Хашима е забранено от японските власти. Според съобщения в медиите нарушението на забраната е наказвано с депортиране от страната – така Япония иска да защити острова от черни копачи. Островът предизвиква голям интерес сред колекционерите. Следователно нито депортацията, нито мистичните слухове за неспокойните души на работниците, които умрели на острова, не спират нападателите, които ловуват за артефакти. Те имат свои легенди. Според една от тях Хашима трябва да бъдат напуснат, преди да стане тъмно, за да не настъпят големи неприятности. Има обаче смелчаги, които използват тъмнината като покривало от любопитни очи, но много от тях получават ужасни наранявания или умират поради небрежност.

pixabay.com

Сега достъпът до изоставен минен град е разрешен за туристи, но само до част от острова, специално оборудван с цел безопасност. Невъзможно е някой да се оттегли от маршрута поради аварийното състояние на сградите.

Оставеният остров привлича не само авантюристи, но и тези, които работят във филмовата индустрия. През 2009 г. в поредицата „Живот след хората“ Хашима е пример за това какво се случва с един град, който хората са напуснали преди 35 години. През 2011 г. на този остров са заснети епизоди от филма Skyfall.

За да се превърне този остров в музей на живота и културата на японските миньори, са необходими много инвестиции. Приходите покрай острова обаче все повече намаляват.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Какво крие най-големият и загадъчен остров на Земята

Най-страшният остров на света – място за карантина и масови гробове

Къде се намира истинският „Остров на съкровищата“?

Мадагаскар – островът, на който мъртъвците танцуват

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.