Осъзнатият сън – същност, видове и техники

pixabay.com

5 лесни стъпки, чрез които може да го постигнете

Осъзнат сън, както става ясно и от самото му име, е сън, в който човек е наясно, че сънува. Сънуващият може да поеме частичен или пълен контрол над персонажите, преживяванията и обстоятелствата в него. Този вид сънища са обект на изследване още от древността, та чак до днес. Много изтъкнати учени се опитват да разгадаят мистерията, която витае около този феномен. В резултат на това търсене се появяват множество научни и езотерични теории. Достига се дори до извода, че осъзнатият сън може да се използва като терапия за различни кошмари, неврози, тревожности и други болестни състояния, които преживяваме в будно или заспало състояние.

Съществуват два вида осъзнати сънища. Първият е когато по време на самия сън се „пробудим“ и започнем да осъзнаваме, че сънуваме. Вторият – когато се събудим и веднага след него отново потънем в сън, в който добре осъзнаваме, че сънуваме.

Терминът „осъзнат сън“ (на англ. „lucid dream”) е измислен от холандския психиатър и писател Фредерик ван Ейдън и е споменат за първи път в материала му „Изследване на сънищата“, публикуван през 1913 г. Преди да ги опише, ван Ейдън изследва и записва своите сънища между 1898 г. и 1912 г. 352 от тях той определя като осъзнати. Много преди холандският психиатър да ги опише, осъзнатите сънища са вълнували и са били част от ежедневната практика както на древните индийски хиндуисти, така и на будистките монаси в Тибет. В първия случай говорим за йога-нидра, във втория за така наречената йога на съня.

Ранни препратки към явлението „осъзнат сън“ се срещат и в древногръцките писания. Още Аристотел казва: „Често, когато човек спи, има нещо в съзнанието, което заявява, че това, което тогава се представя, е само сън“. През 17-и век философът и лекар Томас Браун описва способността си да сънува осъзнато в книгата „Religio Medici“. Два века по-късно на бял свят се появява друго издание – „Сънищата и начините за тяхното насочване; практически наблюдения“, на френския синолог Мари-Жан-Леон. В нея авторът описва собствените си преживявания на осъзнато сънуване и изказва хипотеза, че е възможно всеки да се научи да сънува осъзнато.

През 1968 г. Селия Грийн анализира основните характеристики на осъзнатия сън като се опира освен на вече съществуващата литература по въпроса, така и на лични експерименти и наблюдения. Тя заключава, че осъзнатите сънища са категория на преживяване, доста различна от обикновените сънища и каза, че те са свързани с етапа на сън на бързи движения на очите, известен като REM сън.

Някои алтернативни теории твърдят, че осъзнатият сън е нещо като микро пробуждане, по време на което човек излиза от сферата на съня. Според данни от проучване, направено през 2016 г., над 50% от всички хора са преживявали осъзнат сън поне веднъж в живота си. Много често обаче тези, както и обикновените сънища, биват забравяни веднага след като се събудим. Затова учените съветват винаги да имаме тефтер и химикалка под ръка, за да можем да записваме сънищата си, преди да са се изпарили.

По-ранни изследвания сочат, че е по-вероятно юношите да имат осъзнати сънища, отколкото възрастните хора. Изследване от 2015 г. пък твърди, че хората практикуващи редовно медитация, са по-склонни да сънуват осъзнато.

Има известна прилика между осъзнатия сън и ОИТ (опитността извън тялото), но двете неща не бива да се бъркат. При първото човек осъзнава, че сънува и е в състояние да направлява случващото се в съня си. При второто – духът на човека се отделя от тялото и в зависимост от конкретния случай преминава в различно измерение. Не бива също така да се бърка и с астралната проекция, за която преди време ви разказахме.

Изкуството също е дълбоко повлияно от идеята за осъзнатите сънища. Много кино ленти лежат на основата на тези убеждения. Сред тях можем да споменем: Dreamscape (1984), Waking Life (2001), Vanilla Sky (2001), Paprika (2006), Inception (2010), Lucid Dream (2017) и 118 (2019).

Въпреки положителните аспекти, които преживяваме, когато имаме осъзнат сън, специалистите посочват, че може да се установят и някои негативни последици. След подобен сън може да възникне чувство на стрес, притеснение или объркване. Понякога при осъзнатото сънуване може да възникне и сънна парализа (по време на пробуждането) и докато се излезе от нея, човекът да изпита шок.

Предлагаме ви 5 лесни стъпки, чрез които да си осигурите осъзнато сънуване.

Morkadis

Осъзнаване на реалността. Опитайте се по няколко пъти на ден да се спирате за момент и да осъзнавате реалността около вас такава, каквато е. Тренирайки това наяве, то ще се пренасочи и към моментите, когато сънувате.

Върнете се в леглото. Когато се пробудите, погледнете часовника или изпийте чаша вода, след което се върнете в леглото и се опитайте да заспите отново. Това ще провокира появата на REM сън, по време на който може да се осъществи вашия осъзнат сън.

Настройте се да имате „жив“ (осъзнат) сън, когато си лягате. Задайте на ума си очакването, че ще имате именно такъв сън. Както и очакването, че ще помните съня, когато се събудите. Може докато се унасяте да си припомните предишен осъзнат сън, ако сте имали такъв.

Записвайте сънищата си. Както споменахме и по-горе тази техника е изключително важна, за да можем да си спомняме и анализираме нашите сънища.

Опитайте се да държите ума си буден, докато тялото заспива. Така ще останете по-дълго в съзнание, ще активизирате центровете в мозъка, които отговарят за оставането в съзнание, и ще имате шанс да го пренесете и в съня.

източник: spisanie8.bg

Вижте още:

Осъзнатото сънуване ни превръща в творец на нашето бъдеще

Пророчески сън – ето как да разберете дали вашият е бил такъв

Сънят – най-бързата връзка с паралелния свят

10 теории за осъзнатото сънуване

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.