Отговарянето на сигнали от извънземни крие рискове, предупреди учен

извън

Водещ австралийски учен, който търси сигнали от интелигентен живот на други планети, предупреди, че ще трябва да се помисили два пъти, преди да се отговори на подобен сигнал, предаде ДПА.

Проф. Матю Бейлс от университета Суинбърн в Мелбърн увери, че бил развълнуван, когато научил, че ще отговаря за част от финансирания от руския милиардер Юрий Милнер проект „Breakthrough Listen“ на стойност 100 милиона долара за търсене на извънземен живот.

Когато обаче бе запитан какво ще направи, ако получи сигнал от пришълци, ученият направи малка пауза, преди да отговори. „Смятам, че ще трябва много внимателно да се помисли, преди да се отвърне на сигнал от космоса“, каза той.

Бейлс отбеляза, че пришълци, които могат от разстояние хиляди светлинни години да изпратят толкова силен сигнал, че да стигне до Земята, вероятно са от цивилизация, която е по-напреднала от нашата.

„Историите за слабо развити цивилизации, които осъществяват контакти с по-напреднали цивилизации, не са с щастлив край“, поясни той.

Бейлс отговаря за договора на стойност няколко милиона долара, който Австралия е сключила с фондацията за проекта „Breakthrough Listen“, за да се използва радиотелескопът в Паркс, на 356 км западно от Сидни. Инициативата бе описана като най-големия изследователски проект за търсене на признаци на интелигентен живот в космоса и ще обхване 10 пъти по-голяма част от небето в сравнение с предишни програми.

инфо: БТА

Вижте още: 

МАТРИЦАТА НА ЗЕМЯТА: БАТЕРИИ ЗА ИЗВЪНЗЕМНИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.