Откриха алтернатива на Слънчевата система

слънчева система

Астрономи съобщиха за наличието на четири екзопланети край звездата Kepler-223. Планетите се намират в орбитален резонанс – тоест периодите на тяхното въртене около светилото се съотнасят като цели числа. Изследването е публикувано в Nature.

Учените смятат, че екзопланетната система около Kepler-223 прилича на ранната Слънчева система. По-конкретно по същия начин в миналото може да са се движели газовите гиганти Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

За разлика от Слънчевата система, около Kepler-223 няма планети от земната група, а суперземите (планети, които са до десет пъти по-големи от Земята) са разположени близо до своето светило.

Системата около Kepler-223 е доста по-стара от Слънчевата, но в нея според учените се е запазил древният характер на движение на екзопланетите. Четирите небесни тела имат твърдо ядро и газова обвивка. Екзопланетите се въртят около Kepler-223 с периоди на въртене от 7 до 19 дни.
Първите две вътрешни екзопланети се намират в орбитален резонанс 4:3, втората и третата – 3:2, а двете външни – 4:3. По-рано астрономите са наблюдавали системи с две или три екзопланети, намиращи се в резонанс, но за първи път съобщават за откриването на орбитален резонанс при четири екзопланети.

Според учените механизмът на формиране на системата около Kepler-223 не прилича на този, който се е случил в Слънчевата система. В нея четирите газови гиганта са излезли от точен орбитален резонанс поради взаимодействията с планетезималите, докато небесните тела около Kepler-223 са успели да избегнат това.

Планетезимал (от англ. planet – планета, и англ. infinitesimal – безкрайно малка) е небесно тяло на орбита около протозвезда, образувано в резултат на постепенно нарастване на по-малки тела, състоящи се от частици прах от протопланетния диск. Непрекъснато привличайки нов материал и натрупвайки маса, планетезималите формират по-голямо тяло.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.