Откриха мастило на 2000 г в тракийски гроб

7

Български археолози намериха надпис, изписан с мастило на повече от 2000 години. Това стана при разкопки на тракийска гробна могила край първомайското село Татарево, област Пловдив.

Уникалният за нашите ширини надпис е бил направен първоначално върху пергамент, с който бил обвит починалият. Времето обаче взело своята дан и от пергамента днес няма и следа, мастилото обаче се е отпечатало върху глинените съдове, положени непосредствено до тленните останки на древния тракиец.

До сега в земите, населявани някога от траките, не бе откриван пергамент от първи век след Христа, което прави находката една от най-ценните, намирани в последните години. Родните археолози обаче са още по-развълнувани, защото надписите са на старогръцки, което ще им позволи да научат допълнителна информация за личността на починалия и за погребалните ритуали на траките.

Откритите надписи са хоризонтални, с еднаква големина на буквите. Учените предполагат, че мастилото, използвано за изписването им, било направено от сажди и багрила, каквато е била технологията по това време в Гърция и Египет.

Отворената за проучване гробна могила не влизала в плановете на археолозите за тази година. До извънредните находки се стигнало, след като иманяри започнали да дълбаят тунел, с който да достигнат до съдържащата безценни находки вътрешност на гробницата.

По време на разкопките археолозите установили, че разработваният от тях обект представлява голяма фамилна гробница на знатно тракийско семейство. Първият положен гроб в нея бил на повече от 12 метра дълбочина. Върху него е изградена малка могила с диаметър 6 метра и височина 2 метра.

Самият гроб представлява правоъгълна яма, вкопана в скалата под основния терен, с размери 2 метра на 1.50 метра и дълбочина 0.60 метра. Следвали още две отделения за полагане на мъртвите. Според учените погребалният комплекс служил на знатното семейство в продължение на стотици години.

Първоначалните изследвания сочат, че фамилията била от племето беси. Смята се, че те били високо образовани и стояли високо в йерархията, непосредствено до царския род.

Първоначалният оглед на най-старата гробна камера показал, че на дънното ѝ има 30-сантиметров пласт от въглени, което предполага, че положеният вътре труп бил изгорен, а след върху прахта му били поставени дарове.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

НАДПИС ВЪРХУ СТАРИНЕН СЪД ДОКАЗВА, ЧЕ РАКИЯТА Е БЪЛГАРСКО ИЗОБРЕТЕНИЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.