Откриха останките на най-древния континент

11

При експедиция на остров Мавриций учени откриха останките от най-древните земни пластове. Предполага се, че тяхната възраст е на около 3 милиарда години, съобщава списание Nature Communications.

Откритието в югозападната част на Индийския океан е направено от геолозите към университета Витватерсранд в Йоханесбург. В първия момент те са попаднали на кристали, предполагайки, че това са следи от древен мегаконтинент.

Екипът предполага, че останките са се оформили при първите тектонични процеси във вътрешността на Земята. Предполага се, че този процес е започнал на територията на днешния Индийски океан.

Най-вероятно с напредване на времето повърхността се е разделила на две части, между които са се образували океани, заявява ръководителят на експедицията Люис Ашвал.

Пробите от остров Мавриций са взимани от земните недра, а сред образците е открит и цирконий – един от най-древните кристали. Открития с подобен състав са правени още в Индия и Мадагаскар, както в е Канада и Гренландия.

Интересното е, че изотопите на кислорода съвпадат напълно с открития цирконий в различните части на света, което навежда на мисълта, че може би имат общ произход.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.