2016 г. разби всички рекорди на метеорологията

буря

2016 г. е била най-горещата в историята на планетата. Това показват данни на ООН.

Според Световната метеорологична организация средните температури на Земята са се покачили с 1.1 градуса по Целзий над тези от прединдустриалния период.

Те са били и с 0.07 градуса над регистрираните през предишната най-гореща година – 2015 г.

През миналата година е паднал и друг рекорд – този за най-малко лед на Арктика и Антарктида. В резултат на това учените вече предупредиха, че от ледения континент е на пък да се откъсне един от десетте най-големи айсберга на планетата.

На рекордни нива са били и стойностите на въглероден двуокис и метан в атмосферата. Те са и основните причинители на глобалното затопляне.

Не малко за по-високите температури през миналата година е допринесъл феноменът Ел Ниньо. Той е оказвал влияние върху климата през първите шест месеца на 2016 г.

В редица държави по света през миналата година бяха поставени нови рекорди по горещини. В Индия през май бяха измерени 51 градуса.

В Иран през юли регистрираха 53 градуса, а в Кувейт през юни – 54 градуса по Целзий.

инфо: profit.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.