Паралелният свят на тайните общества (част 2)

тайни общества 2

продължение от част 1

Розата и Кръста на Златната зора

Въпреки това, в някои от другите му произведения, като „Coming Race“ и „Zanoni“ (на български съкратен превод „Призрак“), той прави специален акцент върху реалността на духовния свят и в частност на адската му част. В разказите си Бълуър-Литън изказва увереност в това, че има хора, надарени с свръхчовешки способности, и че те ще поведат най-добрите представители на човешката раса към поразителни „промени“.

Тази идея за „неизвестни Висши“ може да се намери в почти всички черни мистични учения на Изтока и Запада: те са или подземни жители, или идват от друга планета, а Ловкрафт – друг писател, както и Aртър Мейчин, член на „Златна зора“ – ги изобразява в своите произведения като гиганти. Основателят на „Златна зора“ Самюъл Майърс твърди, че се свързва с „непознатите Висши“, и заедно с майка си (сестра на философа Анри Бергсон) установил контакт с тях.

Ето един откъс от манифеста на „Членовете на втория орден“, написан от Maйърс през 1896: „Не мога да ви кажа нищо за споменатите от мен тайни учители, които ми дадоха мъдрост, за да се създаде втори орден. Аз дори не знам земните им имена и само няколко пъти имах възможност да видя техните физически тела. Физически ние се срещаме с тях в предварително определени места в уговореното време. По мое мнение, това са хора, които живеят на Земята, но имащи чудовищни и свръхчовешки сили“.

„Златна зора“, все още не получила такова утвърждение като учението на розенкройцерите, е насочена към церемониална магия, окултизъм, участва в ритуалите при инициирането в различните масонски ложи, опитвайки се по този начин да получи тайните знания и способности. Първите лидерите на Ордена бяха Удман, Мазере и Вин Уесткот, които постигат това, че „Златна зора“ поддържа близки контакти с поддръжници на антропософските учения на Рудолф Щайнер и с членовете на някои движения, които били влиятелни в обществото в периода, предшестващ разцвета на нацизма. Така например, един от английските розенкройцери Робърт Уентуърт Литъл не само влияе на „Златна зора“ от момента на създаването й, но също така поддържа връзка с немските розенкройцери. По-специално, с д-р Вили Лее, основал в Берлин тайно общество, наречено „Бляскава ложа“ или „Врил“. С „Ложата“ влязъл в контакт Карл Хауехофер, присъстващ заедно с Дитрих Екхард, Алфред Розенберг, Рудолф Хес и Адолф Хитлер в „Обществото Туле“.

Впоследствие „Златна зора“ е ръководена от Алистър Кроули – една от най-известните фигури на неопаганизма, следи от който може да се намерят и в Германия. След смъртта на Удман и оттеглянето на Уескот Велик майстор на „Златна зора“ става Мазере, известно време управлявал дружеството в Париж, където той току-що се оженил за братовчедка си – дъщеря на философа Анри Бергсон. Като ръководител на Херметичен орден „Златна зора“ Maзере сменил поета Уилям Бътлър Йейтс, който малко по-късно става носител на Нобелова награда за литература (един от основните произведения за разбирането светогледа на Йейтс е „Видение“). Йейтс приема името «Frere Demon est Deus Inversus.

Председателствайки заседанията на обществото, той винаги носел шотландски килт, покривал с черна полу-маска лицето си и носел златен кинжал на колана си. Сред членовете на Ордена на „Златна зора“ е и една жена – Флорънс Фар – театрален режисьор и близък приятел на Джордж Бърнард Шоу. Освен нея адепти на „Златна зора“ са много писатели : Блекууд, авторът на „Дракула“ Брам Стокър, Сакс Ромер, шотландския кралски астроном Пек, известният инженер Алън Бенет, президентът на Кралската академия сър Джералд Кели, авторът на откровенията на съществуването на особените взаимоотношения между пангерманофилството и Ислямския месианизъм Джон Бушан, Херман Хесе и много други.

Многообразният и еклектичен Жан Първулеску ни казва следния доста любопитен факт: „Без съмнение, Херметичният Орден на „Златна зора“ продължава да е най-влиятелният духовен съюз, оказващ скрито влияние върху делата на външния свят; действайки в Обединеното кралство – а в допълнение и във Франция – този съюз в голяма степен предварително е определил невидимия ход на историята на ХХ век. В действителност, ако по някои тайни причини императорът на „Златна зора“ Самюъл Лидъл Мазере управлявал с желязна ръка Херметичното Братство на Париж, то една от ключовите фигури на „Висшето ръководство“ на съюза – още по-влиятелна от Мазере, от която той получавал правомощията си – била загадъчната немкиня Aнна Шпренгел – „най-прекрасното същество на века“, както я наричал Аристид Бриан. Всичко се случвало така, сякаш Шпренгел била единственият пазител на „последните знания“ и преди всичко на тайната за техния произход, което й позволява да поддържа пряк контакт с „Висшите неизвестни“, с ложите на „Златна зора“, намиращи се в други държави, със службите на вътрешното разузнаване, с Великите Учители от „галактически“ и „междупланетен“ мащаб, чието място на пребиваване във вселената е извън границите на разбирането в този свят“.

ПОЛИТИКА И ЕЗОТЕРИКА

Но като оставим настрана всички мистични и езотерични страни от съществуването на тайните братства, обърнете внимание на това как в продължение на определен период от време са били пренаписвани различни истории. Говорим за „паралелни истории“, които се случват в „паралелни светове“. Заслужава да се отбележи следния факт:

Великобритания е основният враг на Германия на политическата сцена на Първата и Втората световни войни, а от гледна точка на езотеричното, метафизичното и метаполитическото е свързана с изключително силни връзки с тази страна, която, според обикновения наблюдател била основният й конкурент. На световната политическата сцена се сблъскват две големи геополитически концепции: от една страна – на „атлантизма“, представена главно от Обединеното кралство: кралицата на моретата и търговията, а от друга -„континентализма“, начело с бившия Съветски съюз и сега Русия. По време на Втората световна война, Хитлер направи фатална грешка, която мнозина не са били в състояние да обяснят. След нарушението на подписания договор за ненападение със СССР той въвежда германските войски на територията на СССР. Самият Сталин не могъл да повярва. Как можем да обясним това решение? Може би няма да намерим отговор на този въпрос.

Въпреки това е много вероятно Хитлер да се е подчинил на влиянието на „Златна зора“, поддържаща силни връзки с германските розенкройцери, членове на „Обществото Туле“ и „Аненербе“, в чиито срещи фюрера многократно е участвал. Зад гърба на целия свят се плете нишката на това и много други тайни решения, но не заради това гореспоменатите тайни общества играят ключова роля в определянето на съдбата на цялото човечество. И преди, и сега по света стават скрити от любопитните очи войни. Обезличените същества определят бъдещето на планетата. Полубоговете, които в продължение на много години са имали властта в ръцете си решават днес кои от милионите хора живеят и кои да умрат. Тези тайни общества – големи или малки, разклонени или не, свързани помежду си или изолирани, активни или водещи призрачно съществуване, са нито повече, нито по-малко от ясно доказателство за съществуването на „друг свят“ – „паралелен свят“ – съществуването на „друго измерение“, заключено в нашия свят.

инфо: bradva.bg

Вижте още: 

КОЙ ЧЛЕНУВА В ТАЙНОТО ОБЩЕСТВО „ЧЕРЕП И КОСТИ”

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.