Пещерите Лонгю – най-големите загадки на древния свят

пещера 1Пещерите Лонгю се намират в Шиян Бейкун, провинция Джъдзян, Китай. Огромни, величествени и древни, те са известни в Китай като „деветото чудо на древния свят“. Смята се, че пещерите са на поне 2000 години и са едни от най-мащабните изкуствени тунели от древността. Освен това са обгърнати в много мистерии, озадачаващи експерти от всички сфери.

Археолози, архитекти, инженери и геолози от цял свят не могат да дадат точно обяснение за това как са били изкопани пещерите, от кого и защо.

Лонгю са открити през 1992г от местен мъж и до сега са описани 24 изкуствено създадени пещери, покриващи площ от над 30 000кв.м. Издълбани в твърда скала, пещерите се спускат на около 30 метра под земята и в тях има каменни зали, мостове, канали и басейни. В тях са разпределени равномерно стълбове, които поддържат тавана, а стените, тавана и каменните колони са декорирани с издялани в тях паралелни линии.


Само една от пещерите е отворена за туристи, избрана за това заради издяланите в камъка кон, риба и птица. Пещерите Лонгю са една голяма загадка, която крие много тайни, необясними дори след 20 години изследване.

1. Как са били създадени?

За издълбаването на тези пещери са били нужни огромни усилия. Количеството скала, която е трябвало да бъде извадена при изкопните работи, е било почти 1 милиона кубични метра. Учените са изчислили, че на 1000 души, работещи денонощно, ще са им били нужни шест години, за да изкопаят пещерите.

Тези изчисления се отнасят само за грубия труд, без да вземат предвид изключителното внимание и прецизност на скулпторите, което означава, че необходимите труд и време са отвъд това, което бихме могли да предположим.

Що се отнася до това как точно са били изкопани и какви инструменти са използвани, все още не може да се каже. В района не са открити инструменти и учените все още не знаят как са постигнати такива симетрия, прецизност и прилика между различните пещери.

пещера 2

2. Никакви следи

Въпреки размера си и труда, който е бил нужен за създаването им, досега не са открити никакви следи от изкопните дейности, нито пък има исторически записки за съществуването им. Макар от там да са извадени близо милион кубика камъни, няма археологически доказателства за това къде е отишъл този материал, нито пък има следи от участвалите работници.

Още повече, няма нито един исторически документ, в който да се споменава за пещерите Лонгю, което е доста необичайно, имайки предвид мащаба на проекта. Произходът им е пълна мистерия.

3. Защо стените са декорирани?

Всяка една от пещерите е покрита, от пода до тавана, с паралелни линии, които са издълбани по всяка повърхност. Резултатът е еднаква текстура във всички пещери, а за това са били нужни изключително много хора, труд и време. Друг е въпросът защо са го направили? Дали толкова труд е хвърлен само за декорация? Имат ли някакво друго значение линиите?

Отговори на тези въпроси все още няма. Знае се само, че линиите приличат на онези, открити върху глинени съдове в музей наблизо, датирани между 500 и 800г.пр.Хр.

4. Няма риба

Когато пещерите са открити през 1992г, те са били пълни с вода от доста време. Когато водата е била изпомпена, е станало ясно, че това не са водни басейни, а създадени от човека структури.

В повечето села в южен Китай има много дълбоки езера, наричани „бездънни езера“ от местните. Тези езера са пълни с риба, която се лови много лесно. При пресушаването на първата пещера обаче там не е открита нито една риба, нито какъвто и да е друг живот.

5. Как са се запазили толкова добре?

Един от най-интересните въпроси е как пещерите са успели да се запазят непокътнати цели 2000 години? Няма никакви следи от срутвания, отронени скали, нито каквито и да било щети, въпреки че на някои места стените са дебели само 50см.

Morkadis

През вековете регионът е видял безброй наводнения, бедствия и войни, планините са се изменили, а откритите скали са ерозирали, но вътре в пещерите формите, структурите и декорациите са останали непокътнати – сякаш са били направени вчера.

пещера 3

6. Как са работели строителите в тъмното?

Пещерите са много дълбоки и в някои от тях е пълен мрак. Въпреки това дори те са декорирани с хиляди паралелни линии по стените, колоните и тавана. Как са работели древните хора в тъмното?

Според местен професор, специалист по строително инженерство, със сигурност са били нужни лампи. Отворът на някои пещери е много тесен и слънчевите лъчи попадат вътре само под определен ъгъл и за много кратко време през деня. Колкото по-дълбоко се слиза обаче, светлината намалява и след около десет метра вече е непрогледен мрак.

Преди две хилядолетия обаче не е имало нищо, което да може да се използва за осветяване на такава дълбочина.

7. Трябвало ли е пещерите да бъдат свързани?

Входовете на всичките 36 тунела са разпределени на площ около 1кв.км. При такава гъстота, човек може да се запита дали целта не е била да бъдат свързани. Иначе какъв би бил смисълът да се изкопаят толкова пещери на толкова близко място, ако няма да се свържат?

На много места стените между пещерите са много тънки, само 50см, но не са свързани и изглежда нарочно са оставени така. Още повече, много от пещерите са почти напълно еднакви.

8. Кой ги е изкопал?

Никой не може да каже кой е построил пещерите. Някои учени твърдят, че не е възможно и логично толкова огромен проект да бъде свършен от обикновените селяни.

Само императорът е можел да организира нещо толкова мащабно, както е било с Великата китайска стена например. Но ако работата е възложена от императора, защо за това няма никакви исторически записки?

пещера 4

9. Как са постигнали такава прецизност?

Пещерите Лонгю са огромни и монументални, но въпреки това дизайнът е деликатен, строителството сложно, а прецизността е дело на големи майстори. Моделът, разположението и стилът на всяка пещера са много подобни. Резките по стените са еднакви и внимателно издълбани.

Древните строителите, работели в дъното на една пещера, не са можели да виждат какво става в другата до тях, но въпреки това вътрешността на всяка пещера е трябвало да бъде паралелна на другата, за да не се пробие стената между тях. За постигането на подобно нещо са нужни измервания, за които в древността все още е не имало инструменти.

С помощта на модерни инструменти и методи, изследователи са измерили стените и са открили, че са изключително точни. Стените между отделните пещери навсякъде са с еднаква дебелина. Как е постигната такава точност? Какви методи са използвани?

10. За какво са били използвани?

Различни учени и професори са се опитвали да дадат обяснение за пещерите Лонгю, но досега няма достатъчно убедителни доказателства в тяхна подкрепа.

Някои археолози предполагат, че пещерите са били гробници за стари императори, императорски зали или складове. Това обаче е малко вероятно. Вътре не са открити скъпоценности, нито гробници или артефакти. Ако пещерите са били използвани от императора, те са щели да имат различен дизайн с напълно отделни стаи, служещи за различни цели.

Друга хипотеза е, че там се е добивал някакъв минерал. Миньорските дейности обаче биха изисквали инструменти и оборудване за разбиване и извличане на скалата, а следи от такива не са открити. Не се знае дори къде са отишли камъните. Освен това, ако пещерите са били просто мини, защо стените им са декорирани така?

И накрая, някои предполагат, че в пещерите са били разполагани войски, защото императорът е искал военните подготовки да са скрити от погледа. Такива огромни пещери обаче не са изкопани бързо. Били са нужни много години, работници и пари, което означава, че е малко вероятно целта им да е била подготовка за война. Още повече, че няма никакви доказателства вътре да са отсядали хора.

Въпреки десетилетия проучвания, пещерите Лонгю остават една от най-големите загадки на древния свят.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още: 

10 000-ГОДИШНИ ПЕЩЕРНИ РИСУНКИ С ИЗВЪНЗЕМНИ И НЛО СА НАМЕРЕНИ В ИНДИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.