Планета с три слънца

8

Международен екип учени са открили екзопланета, която се явява част от тройна звездна система. Подобно откритие е голяма рядкост, по-рано на астрономите са били известни само три планети в подобни системи. Статията на учените е публикувана в The Astronomical Journal.

Звездната система KELT-4 е открита преди повече от 40 години, но по-рано се смяташе, че тя съдържа само две звезди. Новите наблюдения, проведени с помощта на Kilodegree Extremely Little Telescope (KELT), са установили, че всъщност системата се явява кратна звезда с три компонента.

Екзопланетата KELT-4Ab, която принадлежи към класа „горещи Юпитери“, извършва пълен оборот около своята родителска звезда KELT-A за три дни. Освен това около KELT-A се въртят две други звезди – KELT-B и KELT-C, които преди били смятани за една звезда. Техният период на въртене около нея е около 4000 години. Освен това те също се въртят една около друга, правейки пълен оборот за 30 дни.

Според учените, ако се погледнат тези звезди от планетата, то звездата, около която се върти KELT-4Ab, би изглеждала 40 пъти по-голяма от нашето Слънце, а другите две звезди биха били толкова ярки, колкото пълната Луна, но по-скоро биха приличали на малки точки в небето.
Особен интерес сред астрономите предизвиква разположението на планетата. Според учените горещият Юпитер, какъвто се явява KELT-4Ab, трябва да се е формирал и да се намира доста далече от родителската звезда, подобно на Юпитер. Но екзопланетата, както и другите горещи Юпитери, се намира доста близо. Учените смятат, че това може да е свързано с влиянието на двойната звезда KELT-BC.

В бъдеще учените планират да продължат наблюденията на звездната система KELT-4, която се явява най-близката до Земята от всички подобни системи. По-точни измервания ще бъдат извършени с помощта на космическия телескоп Global Astrometric Interferometer for Astrophysics (Gaia).

Горещите Юпитери са клас планети с маса от порядъка на масата на Юпитер. За разлика от Юпитер обаче, който се намира на около 5 астрономически единици от Слънцето, типичният горещ Юпитер се намира на около 0,015-0,5 а.е. от звездата, тоест по-близо, отколкото е Меркурий до Слънцето или на два порядъка по-близо, отколкото е Юпитер.

инфо: actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.