Повишената радиоактивност над Европа вероятно се дължи на авария в Русия

радиация

Повишената радиоактивност над голяма част от Европа вероятно се дължи на авария в руски обект, предаде Асошиейтед прес, като цитира френската агенция за ядрена сигурност.

Институтът за радиологична защита и ядрена безопасност съобщава, че отделянето на изотопа рутений-106 не представлява опасност за околната среда или здравето на живеещите в европейските страни. Според съобщението вероятният източник на замърсяването е между р. Волга и Урал. Институтът предлага като предпазна мярка да се извършват проверки на случаен принцип на храните, произхождащи от региона.

Във вчерашния си доклад, базиран на наблюдения в множество европейски страни, институтът съобщи, че изотопът вероятно е бил отделен при авария с ядрено гориво или производство на радиоактивни материали, случила се в края на септември. Според френската агенция рутений-106 не може да идва от инцидент с ядрен реактор, защото тогава щяха да бъдат открити и други елементи.

Миналата седмица германската служба за радиационна защита съобщи, че от 29 септември насам в Германия, Австрия, Италия, Швейцария и Франция се наблюдават повишени равнища на рутений, но те не представляват опасност за общественото здраве.

След като се появиха първите съобщения за възможно изтичане на рутений от електроцентрала в Южен Урал, руската държавна корпорация Росатом направи изявление, че изотопът не произлиза от нейни обекти. „Твърдението, че замърсяването идва от Русия е неоснователно“, заяви Росатом.

Френският доклад съобщава, че радиоактивността е достигнала най-високите си равнища в края на септември и началото на октомври и е засегнала по-голямата част от европейските страни, но вече не се наблюдава във въздуха. Агенцията добави, че ако подобен инцидент се беше случил във Франция, властите щяха да създадат периметър около мястото на аварията, за да следят за евентуални проблеми със здравето, безопасността и качеството на храните.

Рутений-106 се използва за радиационна терапия на очни тумори и понякога като източник на енергия в сателитите. Според френската агенция е възможно изотопът да идва от повторно навлизане на сателит в земната атмосфера, но според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) нито един сателит, съдържащ този изотоп, не е навлизал в земната атмосфера.

инфо: БТА

Вижте още:

Как ще се разпространи радиоактивният облак, ако Северна Корея извърши ядрен взрив?

Колко радиация е смъртоносна

Крият за смъртоносна радиация край София

Някога богатите американци са пиели един от най-радиоактивните елементи на света

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.