Някога богатите американци са пиели един от най-радиоактивните елементи на света

2

Какво щеше да стане, ако енергийните напитки съдържаха истинска атомна енергия? Става дума за онзи тип енергия, която се отделя по време на радиоактивно разпадане. Звучи опасно, нали? И наистина е.

В началото на 20. век опасността от радиационно отравяне не е била особено проучена. В резултат на това някои компании започват да предлагат на пазара радиоактивни продукти, които би трябвало да помагат в битката с някои заболявания. Като например енергийната напитка Radithor. Тя представлявала комбинация от вода и силно радиационният елемент радий. Bailey Radium Laboratories произвеждали Radithor от 1918 до 1928 г. Според компанията напитката хем ви зареждала с енергия, хем ви лекувала от редица болести. Bailey дори твърдели, че е афродизиак, което допълнително увеличило популярността й.

Много от американците обаче така и не успели да се доберат до Radithor, тъй като радият бил сравнително рядък, а неговото изкопаване и пречистване пък – скъпо. Днес една бутилка от тази напитка ще струва 15 долара. Цената обаче не уплашила американския индустриалец и играч на голф Еден Байърс. Лекарят му препоръчал Radithor, а напитката в края на краищата го убила. Когато пиете вода с радий, 80 процента от радият напуска тялото ви относително бързо. Останалите 20 обаче влизат в кръвоносния ви поток, достигат костите ви и остават там завинаги. Няколко бутилки от Radithor няма да са фатални. Байърс обаче изпил много повече. Години наред той приемал по 1-2 на ден. Когато най-накрая умрял на 52-годишна възраст, в черепа му се образували дупки, бил изгубил по-голямата част от челюстта си, а костите му били толкова радиоактивни, че трябвало да бъдат положени в ковчег, подплатен с олово.

На радия са нужни 1600 години, за да стане поне наполовина по-малко радиоактивен. Това означава, че костите на Байърс ще бъдат радиоактивни и през следващото хилядолетие.

Малко след смъртта на Байърс, правителството на САЩ затворило Bailey Radium Laboratories. Администрацията по храните и напитките пък предприела много по-агресивни мерки срещу т.нар. „радиоактивни лекарства“, като изисквала доказателства за тяхната безопасност и ефективност.

Така че следващият път, когато пиете енергийна напитка, се благодарете, че не е радиоактивна.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.