Последните амазонски племена са застрашени от цивилизацията

5

Последните амазонски племена, живеещи в изолация, са все по-застрашени от увеличаващите се контакти със съвременния свят и властите трябва да преразгледат своята политика спрямо тях, съобщава Франс прес.

Според поредица от статии, публикувани в американското научно списание „Сайънс“,

цели групи от аборигенското население в басейна на река Амазонка могат да изчезнат в Перу и Бразилия.

„Ние сме на прага на мащабно заличаване на култури, тъй като тези племена са едни от най-уязвимите в света“, изтъква в една от статиите Беатрис Уертас, антроположка от Лима.

Вековете на колонизация показаха колко трагични могат да бъдат сблъсъците на различни култури, припомнят експертите. От пристигането на испанците през 1492 година се счита, че от 50 до 50 милиона души от местното население са загинали на американския континент, като с тях са си отишли цели култури.

Учените признават, че не са наясно какво точно се случва с тези изолирани племена, но неоспорим е фактът, че техните контакти със съвременния свят тревожно се увеличават.

Освен рискът от конфронтация, налице е и реалната опасност от заразни болести, като грипа и коклюша, срещу които аборигенските племена нямат изграден имунитет

и те лесно умират от тях. Тези зарази се предават при контакти с дървосекачи, журналисти, трафиканти на дрога и дори от антрополози, които извършват научната си дейност.

В Перу ситуацията изглежда най-драматична, където има пръснати около 8000 аборигенски племена в джунглата. Бразилия досега е регистрирала 26 изолирани общности на своята територия, но техният предполагаем брой е 80 и повече.

инфо: vesti.bg

Вижте още: 

УНИКАЛНИ СНИМКИ НА ИЗЧЕЗВАЩИ ПЛЕМЕНА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.