Причудлив спирален обект се върти около центъра на Млечния път

Изображение: megavselena.bg

Aстрономи надникнаха в центъра на Млечния път и откриха нещо, което изглежда е миниатюрна спирална галактика, която се върти изящно около една голяма звезда.

Звездата – разположена на около 26 000 светлинни години от Земята близо до плътния и прашен галактически център – е около 32 пъти по-масивна от слънцето и се намира в огромен диск от въртящ се газ, известен като „протозвезден диск“. (Самият диск e около 4000 астрономически единици широк – или 4000 пъти разстоянието между Земята и Слънцето). Такива дискове са широко разпространени във Вселената, като служат като звездно гориво, което помага на младите звезди да прераснат в големи, ярки слънца в продължение на милиони години. Но астрономите никога досега не са виждали такава: галактика в миниатюра, обикаляща опасно близо до центъра на нашата галактика.

Как се появи тази мини-спирала и има ли още подобни? Отговорите може да се крият в мистериозен обект, около три пъти по-масивен от земното слънце, който се крие точно извън орбитата на спиралния диск, според ново проучване, публикувано на 30 май в списание Nature Astronomy.

Използвайки наблюдения с висока разделителна способност, направени с телескопа Atacama Large Millimeter/submilimeter Array (ALMA) в Чили, изследователите откриха, че дискът изглежда не се движи по начин, който би му придал естествена спирална форма. По-скоро, пишат те, изглежда, че дискът е бил буквално раздвижен от почти сблъсък с друго тяло – вероятно мистериозния обект с размери на три слънца, който все още се вижда в близост до него.

За да провери тази хипотеза, екипът изчислява дузина потенциални орбити за мистериозния обект, след което проведе симулация, за да види дали някоя от тези орбити би могла да доближи обекта достатъчно близо до протозвездния диск, за да го превърне в спирала. Те открили, че ако обектът следва един специфичен път, той би могъл да мине покрай диска преди около 12 000 години, смущавайки праха достатъчно, за да доведе до ярката спирална форма, която се вижда днес.

„Хубавото съвпадение между аналитичните изчисления, числената симулация и наблюденията на ALMA предоставя солидни доказателства, че спиралните рамена в диска са останки от прелитането на нахлуващия обект“, казва съавторът на изследването Лу Син, асоцииран изследовател от Shanghai Astronomical Обсерваторията на Китайската академия на науките.

Освен че предлага първите директни изображения на протозвезден диск в галактическия център, това изследване показва, че външните обекти могат да разбиват звездните дискове в спирални форми, които обикновено се виждат само в галактическия мащаб.

И тъй като центърът на Млечния път е милиони пъти по-плътен със звезди от нашата „шийка“ на галактиката, е вероятно подобни събития да се случват в галактическия център доста редовно, казаха изследователите. Това означава, че центърът на нашата галактика може да бъде претоварен с миниатюрни спирали, които само чакат да бъдат открити. Учените обаче, може да не стигнат до центъра на галактиката дълго, дълго време.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Черната дупка в центъра на Млечния път се държи непредсказуемо

Необичайни радиовълни идващи от центъра на Млечния път озадачиха учените

42 777 разумни цивилизации в Млечния път?

Млечния път не е формиран след сблъсък с друга галактика

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.